14.3 C
Amposta

La Ribera d’Ebre produirà 25.000 tones de fruita de pinyol i millorarà les xifres de l’any passat

La comarca enceta una nova campanya de fruita dolça després de les bones xifres de la "Ribera en flor"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una floració “tardana i abundant” permetrà millorar la producció de fruita dolça de la passada campanya a la Ribera d’Ebre. La falta de pluges i la calor han afavorit les varietats primerenques, que arribaran al mercat “amb bon calibre i qualitat excel·lent”, però la falta d’aigua pot passar factura a la resta de varietats i que el fruit no sigui tan gros. La producció de fruita de pinyol a la comarca assolirà les 25.000 tones. El sector es diversifica contra el virus de la sharka, però la cirera resisteix i ja és el cultiu més estès (914 ha). També hi ha nous cultius d’oliveres (8.123 ha) i ametllers (3.571 ha), però la vinya (1.103 ha) ha anat de baixada. Els pagesos fan proves a llarg termini amb fruites com el kiwi.

Al Grup Fruiter de Benissanet, la cooperativa fructícola més gran de la demarcació, són optimistes i, tot i que alguns camps “ja acusen la falta d’aigua”, preveuen que la producció serà enguany de 5.500 tones de fruita. Queden lluny les més de 8.500 tones que es recollien fa anys, però el sector ha patit l’impacte del virus de la sharka als arbres fruiters de pinyol i s’han perdut moltíssims conreus sobretot de la família dels presseguers.

Actualment, es cultiven 683 hectàrees de préssec, 421 hectàrees de nectarina i 144 hectàrees d’albercoc. La cirera, en canvi, ha resistit i s’ha incrementat el seu cultiu a la comarca. És el cultiu principal de fruita dolça a la comarca amb 914 hectàrees segons les últimes dades de les quals es disposa, les de 2021. Mentrestant s’ha posat a prova la possibilitat de cultivar kiwi, una “alternativa” que encara és aviat per saber si és “viable”.

L’any passat es van fer les primeres plantacions en tres tipus de finques, una de terra de grava i amb més còdols – habitual en les zones més pròximes al riu-; una de terra sorrenca, més lleugera; i una de terra ecològica, on no es farà ús de productes químics. La previsió era que la primera campanya es perdés un 15% de la producció, però les pluges i les altes temperatures de l’any passat, just quan es van plantar, van incrementar les pèrdues fins a un terç de la plantació pilot a la comarca. Ara s’han plantat nous kiwis i es deixa espais per noves varietats en el futur.

Un miler de visitants per la floració

La prèvia de la campanya de fruita a la Ribera d’Ebre es viu amb les activitats del programa turístic ‘Ribera en flor’ des de fa uns quants anys. Va ser una floració tardana i molt ràpida, però amb molta flor. Tot i haver d’esperar i aglutinar activitats en molt poc temps, més de 1.110 persones van participar en la vintena de propostes organitzades a gairebé tots els pobles riberencs al març, a més de tots els que han pogut gaudir lliurement dels paisatges florits.

Clica aquí per consultar el dossier de Fruita Dolça de la Ribera d’Ebre a la revista València Fruits, aquest maig de 2023.

Marc Piñol, al magatzem del Grup Fruiter de Benissanet

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -