14.3 C
Amposta

La retirada del recinte de palplanxa del pantà de Flix ja té data, el febrer del 2023

La retirada del recinte de palplanxa, que va servir per aïllar la zona contaminada, farà visible la finalització del projecte

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Acuamed ha confirmat a l’Ajuntament de Flix que ja disposen del permís de l’Audiència Nacional per desmantellar el recinte de palplanxa que des del 2010 envolta la zona on es feien els treballs de descontaminació de l’embassament del municipi. Així li ha confirmat al batlle de Flix, Francesc Barbero, el mateix president d’Acuamed, Francisco Javier Baratech.

La previsió és iniciar aquest desmantellament a principis de febrer de l’any 2023. Una “molt bona notícia”, segons ha qualificat el batlle a través de les xarxes socials, “que posarà punt final a l’obra més gran de restauració ambiental feta mai a Catalunya”.

La finalització definitiva de les obres de neteja de l’embassament de Flix posarà punt final amb la retirada d’aquest recinte de palplanxa que aïllava la zona contaminada. A finals de 2020, l’empresa pública Tragsa, a qui Acuamed va encomanar la conclusió de les obres, va començar a bombar aigua de l’interior per desmuntar l’estructura. Malgrat disposar dels informes favorables, l’actuació encara no s’havia pogut executar.

La retirada del recinte de palplanxa, que va servir per aïllar del corrent fluvial la zona contaminada i de treball durant l’extracció dels llots tòxics, farà efectiva i visible el 2023 la finalització del projecte. A mitjan desembre de 2020, Tragsa va començar a reintegrar l’aigua del recinte al riu a un ritme de 600 metres cúbics per hora.

Per garantir els nivells a l’interior de l’estructura i evitar que la seua integritat es pogués veure afectada per la sobrepressió d’un buidatge, es bombava aigua de més amunt a l’interior del recinte. Al mateix temps, tota l’aigua confinada es feia recircular i es depurava. La previsió de la societat estatal Acuamed, era completar-la abans de l’estiu del 2021.

“Tenen tots els informes favorables: de la CHE, l’ACA i fins i tot el CSN, que avalen la feina feta i donen per acabada la descontaminació. Però el pas final necessitava la benedicció del jutge que instrueix el cas, i ara ha arribat”, ha explicat Barbero. Cada pas en l’execució, cada obra, s’ha de quantificar, valorar i ha de rebre l’autorització judicial.

Més de 200 MEUR públics invertits

Després d’una inversió pública de prop de 160 milions d’euros, la constructora investigada va donar per acabades les obres el 2015, quan encara quedaven pendents uns 80.000 metres cúbics de llots tòxics per extreure. Una maniobra que hauria inflat el cost real del projecte i de la qual se n’haurien beneficiat la mateixa empresa i exdirectius d’Acuamed. Finalment, el govern espanyol va haver d’aportar 46 milions d’euros addicionals per retirar els fangs contaminats que no s’havien extret. Uns treballs que van finalitzar fa dos anys.

“Ha estat una obra importantíssima, l’obra de restauració ambiental més important que s’ha fet a Catalunya. Tenim ganes d’explicar-la en la seua totalitat i complexitat i poder posar el comptador ambiental de Flix a zero”, ha conclòs el batlle.

Redacció – T. R. / ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -