NotíciesPolítica

La Ràpita aprova les ordenances fiscals sensibles amb l’emergència climàtica

El ple de l’Ajuntament de la Ràpita ha aprovat aquest divendres les noves ordenances fiscals per a l’any 2020. L’actualització de les taxes municipals inclouen bonificacions orientades al foment de les energies renovables i l’eficiència energètica dels habitatges. En aquest sentit, aquells propietaris d’habitatges que instal·len plaques fotovoltaiques destinades a l’autoconsum, es podran beneficiar de rebaixes del 50% en l’impost de construccions (ICIO) i d’un 50% en la quota de l’IBI durant els primers cinc anys.

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament, Albert Salvadó, ha explicat que aquestes ordenances fiscals segueixen en la línia de les de l’any 2019, quan ja va es van incloure importants bonificacions per als vehicles híbrids i elèctrics. “Aquestes ordenances són sensibles amb el canvi climàtic, dins de les possibilitats que tenim des de l’Ajuntament, incentivant les energies renovables i la mobilitat sostenible”, ha apuntat Salvadó.

Les ordenances fiscals de l’any 2020 també suposen l’eliminació de les taxes que cobra l’Ajuntament per l’expedició de documents administratius. Pel regidor d’Hisenda, Albert Salvadó, suposa un pas més per “obrir l’Ajuntament a la ciutadania, ja que els ciutadans ja paguen els seus impostos i entenem que aquests serveis estan inclosos”.

D’altra banda, les ordenances de l’any 2020 també preveuen l’actualització de l’Impost de Béns Immobles i de la taxa de recollida d’escombraries. En primer lloc, s’ha aprovat modificar el gravamen de l’IBI per béns de naturalesa urbana del 0,50% al 0,57%. En segon lloc, la tarifa anual de la recollida d’escombraries pels habitatges en general passa de 66€ a 85€.

També s’han modificat les condicions de les bonificacions aplicades a l’impost de plusvàlua. A partir d’ara, l’immoble objecte de la transmissió, només haurà de ser considerat habitatge habitual en el cas del causant, i no en el cas dels descendents o dels conjugues, de tal forma que es podran beneficiar de bonificacions del 50% i del 95% respectivament.

Els grups de l’oposició han rebutjat la proposta de modificació de les ordenances fiscals. Des de Junts per Catalunya, el regidor Joan Martí Masdéu l’ha considerat “un increment inassumible”; Pedro Hernández, de Més Ràpita, ha apuntat que “s’hauria d’haver fet una pujada en dos anys, no tot de cop”; mentre que la portaveu del PSC, Rosa Anglés, ha afirmat que “l’augment no es correspon amb el servei d’escombraries”.

En resposta, el regidor d’Hisenda del govern municipal d’ERC, Albert Salvadó, ha argumentat “que després de 4 anys de baixades progressives d’impostos, i un cop incorporades  bonificacions destinades a ajudar a les famílies més vulnerables i facilitar l’activitat econòmica, es modifica l’IBI i s’ajusta l’ordenança d’escombraries ajustant-se a les despeses actuals, preveient que el 2020 se substituiran contenidors i vehicles”.

Així, la proposta s’ha aprovat, finalment, amb els 10 vots a favor d’ERC, i els vots en contra de Junts per Catalunya, Més Ràpita i PSC. El ple també ha aprovat una moció d’urgència presentada conjuntament per tots els grups municipals per solidaritzar-se amb les persones i municipis afectats pels forts aiguats d’aquesta setmana.

Redacció – J. V.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close