14.3 C
Amposta

La plaga de la papallona del boix continua expandint-se i arriba per primer cop al Baix Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La plaga de la papallona del boix continua expandint-se com “una taca d’oli’ des que es va detectar per primer cop el 2014 a la Garrotxa. Segons les dades recollides durant el 2020, la seva presència ha arribat per primer cop a la zona del Baix Ebre.

La plaga, que es va detectar per primer cop a Besalú el 2014, s’ha anat expandint des de la Garrotxa. Segons els experts, es continua propagant a velocitat més lenta en direcció oest mentre que la tendència és més virulenta en direcció sud-oest. “Va baixant cap al Bages cap avall i en direcció Aragó i municipis propers, que encara no estaven afectats, s’han anat afectant”, detalla a l’ACN el cap del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Giné. Segons Giné, també influeix en la dispersió de la plaga el trasllat de plantes ornamentals per l’acció de l’home.

Actualment tenen constància que la plaga ha aparegut a 185 municipis catalans, en diferents nivells d’intensitat, si bé encara no tenen tancades el total d’hectàrees afectades. Les dades s’han donat a conèixer en la reunió d’aquest divendres del grup de treball tècnic que fa seguiment de la plaga i estudia actuacions per minimitzar els efectes sobre els boixos. Està format per la subdirectora general d’agricultura, tècnics del DARP (Servei de Sanitat Vegetal i Servei de Gestió Forestal), el cos d’Agents Rurals, Parc natural de la Garrotxa (Departament de Territori i Sostenibilitat), i CREAF.

 Efectes 

Aquesta espècie invasora ha causat danys gravíssims a les poblacions naturals i conreades de boix en tota Europa, de manera que la hi considera una greu amenaça per als ecosistemes on el boix està present i per descomptat, per als boixos conreats en jardins.

L’extrema perillositat de l’eruga del boix radica no només en la voracitat que tenen, si no, sobretot, en la seva capacitat per tenir diverses generacions a l’any i en l’absència d’enemics naturals que puguin limitar les seves poblacions a la nostra zona. Curiosament, aquí només és atacada per la vespa asiàtica (Vespa velutina), una altra plaga invasora procedent de la mateixa zona geogràfica.

Redacció- X. Ll
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -