14.3 C
Amposta

“La llibreta del doctor Gras” es projectarà a Móra d’Ebre, Tortosa i Flix

El documental dels periodistes ebrencs Júlia Albacar i Andreu Prunera, amb la direcció tècnica de David Barreda, es va estrenar a Corbera d'Ebre el 30 de setembre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un nom inscrit en una llibreta d’un cirurgià que va treballar en un hospital de campanya de la Batalla de l’Ebre és l’origen del procés que va acabar conduint en l’excavació de la fossa comuna més gran trobada fins ara a Catalunya. Del bancal del costat del Mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, es van recuperar les restes de fins a 177 combatents. Un d’ells, el de Josep Aubeso, un combatent que hi va morir després de resultar ferit per metralla a la cama l’agost de 1938. La història de la recerca iniciada pel seu net és el fil argumental per mostrar el procés complet que planteja el documental “La llibreta del doctor Gras”, dels periodistes ebrencs Júlia Albacar i Andreu Prunera, amb la direcció tècnica de David Barreda.

“La llibreta del doctor Gras” es va estrenar el 30 de setembre a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre en l’acte d’obertura de FRONT, la mostra de cinema de conflicte i pau de les Terres de l’Ebre, però els autors volen que es pugui veure de forma oberta a diferents poblacions de les Terres de l’Ebre i, per després, presentaran el documental a diferents festivals cinematogràfics nacionals i internacionals.

Les pròximes dates ja s’han fet públiques, aquest divendres 14 d’octubre es podrà veure al Teatre La Llanterna de Móra d’Ebre a dos quarts de vuit del vespre, el divendres dia 21 al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa a les vuit del vespre i el dissabte 19 de novembre es podrà veure a Flix, al Cinema de la Unió Social, a les set del vespre. L’entrada és gratuïta en les tres projeccions.

“La llibreta del doctor Gras”, a partir de la història d’Aubeso i el seu net, vol mostrar el quadre complet de tot allò que suposa la localització i excavació d’una fossa. Un treball circular que intenta explicar el procés des del dol no tancat, les investigacions preliminars, el registre de persones desaparegudes, els treballs sobre el terreny, la importància de les mostres genètiques que facilitin les coincidències i com, finalment, les restes tornen als familiars que les enterren al cementiri.

Al llarg dels sues 54 minuts de durada, el documental també vol posar en valor el paper de les infermeres en l’atenció sanitària durant la Batalla de l’Ebre. Un protagonisme escassament reconegut i que ha caigut majorment en l’oblit o, fins i tot, en la “invisibilització”, amb escasses obres i referències acadèmiques al respecte.

Podeu veure el tràiler del film a continuació:

 

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -