14.3 C
Amposta

La Generalitat invertirà gairebé 117 M€ en l’Estratègia Delta fins al 2032

Dels quasi 117 M€, se'n destinaran 36,7 a millorar la gestió de l'aigua dolça i l'aportació a les badies i les basses

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat aquest divendres a Tortosa l’Estratègia Delta, un pla que ascendeix a 116,7 milions d’euros que s’invertiran entre el 2023 i el 2030 o 2032. És a dir, aquests recursos permetran inversions al Delta de l’Ebre durant 8 o 10 anys. La consellera ha explicat que “l’Estratègia Delta és el paraigua sota el qual el Govern aplega totes les accions previstes al Delta de l’Ebre per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats”.

Jordà ha explicat que a la inversió projectada inicialment s’han sumat els 36,7 milions d’euros per a la gestió integral de l’aigua dolça del Delta, que s’afegiran a les accions projectades en el marc de l’Estratègia Delta relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic i la protecció de la part interior del Delta.

La consellera ha detallat que els treballs permetran ubicar noves bombes per alimentar d’aigua dolça de les llacunes en volums suficients per assolir el seu equilibri ambiental. També es realitzaran millores com l’eliminació i gestió dels residus vegetals que s’arrosseguen a través dels desaigües. Així mateix, es millorarà la infraestructura hidràulica per disposar de la capacitat suficient per incrementar els volums d’aigua dolça que puguin rebre les llacunes i badies i s’optimitzarà la gestió i l’eficiència del sistema hidràulic.

Declaracions de la consellera Tresa Jordà

Entre aquest conjunt d’accions, Jordà també ha volgut destacar la necessitat d’obtenir la màxima sostenibilitat energètica de la gestió de l’aigua dolça, principalment pel que fa al bombament de l’aigua dels desaigües que desemboquen a la mar. Per aconseguir això, ha assegurat que aquest full de ruta proposa assolir el màxim autoconsum amb energies renovables, mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques al nombre més alt possible d’estacions de bombament. A més a més, no es descarta provar sistemes de generació elèctrica en baix desnivell i dur a terme una prova pilot per poder determinar la rendibilitat de petits aerogeneradors per a l’autoconsum.

La consellera Teresa Jordà durant la presentació de l’Estratègia Delta © Imagina Ràdio

Redacció – X. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -