14.3 C
Amposta

La consellera Ubasart agraeix els projectes educatius de memòria de les Terres de l’Ebre

La recerca d'alumnes de l'Institut de Roquetes permet trobar avantpassats desapareguts i fer valer el paper de les infermeres

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dijous la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha realitzat una visita a l’Institut Roquetes per trobar-se amb els professors que formen part del grup de treball del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic (DEMD), així com amb els alumnes que treballen i impulsen la memòria democràtica als centres educatius.

Durant la trobada amb els professors del DEMD-Ebre, s’ha destacat la importància de l’educació en el marc de la nova llei de Memòria Democràtica, com un exemple reeixit de treball en xarxa entre diferents departaments per promoure la memòria històrica. Aquest grup de treball està format per tretze centres educatius i una trentena de professors compromesos amb aquesta tasca.

La consellera Gemma Ubasart ha subratllat la necessitat de introduir la memòria democràtica en els currículums educatius com un element fonamental per garantir la no-repetició dels fets del passat. Això implica proporcionar eines pedagògiques i formació als docents i altres professionals de l’administració pública.

La consellera Ubasart reunida a la biblioteca de l’IES de Roquetes amb els professors de les Terres de l’Ebre que treballen projectes educatius de memòria democràtica als centres. ACN

D’altra banda, s’ha donat l’oportunitat als alumnes de l’Institut Roquetes de presentar el seu projecte realitzat en el marc de la matèria de filosofia. El projecte, titulat “El Pacte de l’Oblit”, reflexiona sobre valors morals com la dignitat, la justícia i la violació dels drets humans. Sota la supervisió de la professora Joana Subirats, els estudiants han investigat la vessant sanitària de la Batalla de l’Ebre, centrant-se en els hospitals de sang i els recursos limitats en matèria de salut, amb especial èmfasi en la tasca de les infermeres. Aquest treball ha donat lloc a la creació d’un lloc web que destaca la documentació sobre el paper de les dones que exercien tasques d’infermeria. Els estudiants han conclòs que “les infermeres van ser les oblidades dels oblidades”.

La consellera ha expressat el seu agraïment als alumnes per ser pioners en el treball de la memòria als instituts i ha ressaltat la importància d’incloure la perspectiva de gènere en aquest àmbit. Ha conclòs afirmant que no només es tracta de conèixer els fets passats, sinó també de ser capaços de reflexionar sobre ells per comprendre el present i influir en el futur.

A través de reunions com aquesta, es busca donar suport als diferents grups DEMD que, des del 2008, treballen activament per impulsar la memòria democràtica als centres educatius.

La consellera Gemma Ubasart ha destacat l’aportació essencial d’aquests grups i ha reafirmat el compromís del Departament de Justícia, Drets i Memòria en donar suport a aquestes iniciatives. “És fonamental continuar fomentant la memòria democràtica als instituts i promoure la comprensió del passat per construir un futur més just i equitatiu”, ha afirmat.

A més, Ubasart ha posat èmfasi en la importància de la col·laboració entre els diversos actors implicats en aquest àmbit, com els docents, els professionals de l’educació i els estudiants. “La memòria democràtica no pot ser una tasca aïllada, sinó que requereix la implicació de tota la comunitat educativa per garantir una formació integral i crítica”, ha afegit la consellera.

La visita a l’Institut Roquetes ha servit per reconèixer i felicitar tant als professors com als alumnes per la seva dedicació i compromís amb la memòria democràtica. Així mateix, s’ha remarcat la importància de continuar treballant en aquest àmbit per preservar la veritat, la justícia i la dignitat de les víctimes del passat.

Per concloure, la consellera ha expressat el seu agraïment a tots els participants de la trobada i ha animat a altres instituts a sumar-se a aquesta important tasca de promoció de la memòria democràtica.

Sobre el Departament de Justícia, Drets i Memòria El Departament de Justícia, Drets i Memòria té com a finalitat garantir els drets fonamentals, promoure la justícia social i fomentar la memòria democràtica a Catalunya. Mitjançant l’aplicació de polítiques públiques inclusives i l’impuls de la participació ciutadana, el departament treballa per construir una societat més igualitària i respectuosa amb la memòria històrica.

Redacció- Ll. F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -