14.3 C
Amposta

La Confraria de Pescadors de la Ràpita presenta els actes del seu centenari

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita ha presentat aquest dilluns al matí els actes de commemoració del Centenari d’aquesta entitat de referència del sector pesquer a Catalunya. Un centenari que se celebrarà amb diverses accions en els propers mesos, incloent la renovació de la imatge corporativa, la inauguració d’un monument al pescador, la publicació d’un llibre amb la història gràfica, dades i anècdotes de l’entitat i actes d’agermanament pesquer amb altres confraries vinculades a la rapitenca.

La presentació dels actes, que s’ha fet precisament en el marc de la festivitat de patrona que se celebra aquest dimarts amb la tradicional processió marítima com a acte central, ha comptat amb la presència del patró major de la Confraria, Eusebi Rosales; el secretari de l’entitat, Joan Balagué; l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós; i el dissenyador i autor de la nova imatge corporativa Sergi Roig.

Una comissió específica del centenari, formada pel patró major; el vicepresident primer Vicent Moya, l’assessor jurídic Mario Vizcarro; la regidora de Cultura, Èrika Ferraté; el tècnic municipal de Cultura Toni Cartes; els historiadors locals Paco Carles i Josep Pitarch; i el gerent del Grup d’Acció local, Joan Alginet, se n’encarregaran durant aquests mesos de planificar i organitzar el programa un programa que la Confraria vol obrir a tot el municipi. “Aquest no ha de ser un centenari només per a la Confraria sinó un motiu de celebració per a tot el municipi, perquè som una entitat més i ens agradaria que tot el poble hi participi aportant imatges, anècdotes i tot allò que ens pugui servir per documentar la nostra història marinera comú”, ha destacat el patró major, Eusebi Rosales.

El 27 d’abril del 1919 es va fer la primera acta del pòsit del pescador, l’entitat que ha evolucionat fins a esdevenir la Confraria actual. La celebració ha arrencat amb la presentació de la nova marca de la Confraria, amb un logotip renovat que no partís de zero sinó que “recollís el llegat històric de l’entitat fent evolucionar la imatge tradicional cap a la modernitat enfocant el futur”, ha afirmat Sergi Roig.

Segons ha apuntat el secretari Joan Balaguer, la commemoració s’allargarà fins l’abril del 2020, període en el que es preveu inaugurar un monument al Pescador, un cop enllestides les obres de prolongació del passeig marítim i accessos a la zona del port pesquer; també dur a terme actes d’agermanament pesquer amb poblacions estretament vinculades a la Ràpita, així com la publicació d’un llibre amb les imatges, dades i anècdotes que permetran fer un recorregut històric de l’evolució de l’entitat. Per elaborar-lo, s’ha demanat la col·laboració ciutadana amb la voluntat que tot el poble pugui sentir-se involucrat amb el centenari de la

Confraria de Pescadors rapitenca. Així ho ha destacat Josep Caparrós, l’alcalde de la Ràpita: “Totes les famílies de la Ràpita tenim gent vinculada al sector mariner, de manera que faig una crida a tothom a involucrar-se en aquesta commemoració que viurem en els propers mesos perquè fer gran el Centenari d’una entitat que és un pal de paller social i econòmic significa també fer gran la nostra història comú”. L’alcalde també ha apuntat que el nomenament de Mario Vizcarro, secretari de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i assessor jurídic de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, com a pregoner de les Festes Majors de la Ràpita no és casual, sinó que pretén també ser un reconeixement al sector pesquer en aquest any de celebració.

A més, el centenari ha de servir també refermar les bases del futur per a la Confraria, continuant amb el model actual que passa per “difondre els valors del producte de proximitat entre el consumidor i una política encaminada a la conservació del recurs, amb totes les mesures que això comporta”, ha exposat Joan Balagué.
La Confraria de Pescadors Verge del Carme té actualment uns 300 pescadors associats, amb 41 barques d’arrossegament, 46 d’arts menors, una vintena de mariscadors i el volum de facturació més elevat de tot Catalunya, amb 14 milions d’euros anuals. El volum mitjà de captures és de 2.700 tones l’any.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -