14.3 C
Amposta

Kronospan es prepara per engegar en proves a Tortosa d’aquí a un mes

El conseller Juli Fernàndez diu que hi haurà connexió en tren per "facilitar" l'ampliació de la multinacional i atreure més indústries

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Kronospan Tortosa es prepara per engegar en proves d’aquí a un mes. La construcció de la fàbrica de taulons de fusta, de 90.000 metres quadrats, està pràcticament acabada i confien posar-la en marxa a principis d’abril, quan rebin l’autorització ambiental integrada de la Generalitat. La inversió ascendeix ja als 352 milions d’euros. L’empresa ja va anunciar que vol ampliar la planta amb una segona línia de producció. Insisteix que un ramal ferroviari fins al polígon Catalunya Sud “serà determinant” per fer-la, així com per atreure altres empreses relacionades amb el sector. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, diu que hi haurà connexió en tren i que arribaran “els millors resultats possibles” en les pròximes setmanes.

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha fer una visita d’obres i treball a la nova planta de la multinacional Kronospan, al polígon Catalunya Sud de Tortosa. El conseller ha assegurat que el Catalunya sud “és prioritari” per al Govern per “les oportunitats i la capacitat” de generar activitat que té. Fernández ha recordat que els nous pressupostos inclouen 33 milions d’euros per “acompanyar les polígons” i 9 milions d’euros per acompanyar activitats de logística i intenten fer a tot arreu “genera oportunitats”.

El cap de Territori ha assegurat que es treballa des de fa setmanes per perquè el Catalunya Sud “tingui els millors instruments per ser competitiu i atractiu” i que disposi de “les eines de gestió” per facilitar que arribin noves indústries i o s’ampliïn les existents. Kronospan està llesta per ampliar l’activitat -que encara no ha començat-, però necessita un ramal ferroviari que arribi fins a la planta. “Serà determinant per a futures ampliacions, donat que la capitat de producció, si s’ha d’augmentar, col·lapsaria el transport per carretera”, ha recordat Pedro Garcia, responsable de construcció de Kronospan a Tortosa. “Descongestiona les comunicacions”, ha insistit.

Més de 200 camions sortiran i entraran amb matèria primera cada dia de la planta de taules de conglomerat de fusta de Tortosa, però la companyia vol posar en marxa una línia de producció de taulons OSB, de partícules orientades, amb fusta natural. Aquest producte no es produeix en cap lloc de l’estat espanyol i suposaria un gran volum d’exportacions pel que la connexió en tren de la planta és imprescindible. “Les activitats modernes han de tenir connexions ferroviaris per reduir els camions a les nostres carreteres i el trànsit i reduir les emissions en un context d’emergència climàtica”, ha defensat també el conseller Fernàndez.

El responsable legal de Kronospan Tortosa, Javier Rodríguez també ha apuntat que caldran “acords en temes forestals i urbanístics” per “assentar les bases” del projecte del ramal ferroviari i decidir entre totes les parts implicades “com donar-li viabilitat” i que els compromisos “siguin tangibles”.

El Departament treballa conjuntament amb els ajuntaments i l’empresa per resoldre la part “urbanística i d’infraestructures” per concretar el ramal ferroviari que doni servei a tot el polígon i una terminal intermodal. El finançament, la titularitat i la gestió es parlarà més endavant, “quan sigui una realitat”, ha defensat Juli Fernàndez. El Govern també treballa en l’ampliació del Catalunya Sud, amb noves 134 hectàrees. El conseller desconeix si ja hi ha noves empreses interessades en implantar-se al polígon ebrenc.

Atracció i retorn de talent

La nova planta de Kronospan a Tortosa donarà feina a unes 185 persones. L’empresa va començar fa mesos les contractacions i reconeix que ha tingut problemes per trobar perfils d’empleats amb el nivell d’estudis exigit, de formació professional. Ara bé, molts ebrencs que havien marxat a viure i treballar fora han tornat amb la crida i les ofertes de feina de la multinacional. Segons ha detallat Garcia, l’empresa encara ha de contractar més de la meitat de la plantilla (un centenar de persones com a mínim).

La posada en marxa de la fàbrica, en proves amb càrrega, es farà a final de març o principis d’abril. La construcció està “molt avançada, sobre un 90%, i les instal·lacions mecàniques, elèctriques i de comunicacions al 80%. Més de 850 persones treballen en els treballs.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -