14.3 C
Amposta

Junts i Movem-PSC es debaten per ser la llista més votada, però ERC podria tenir la clau del govern a Tortosa

Una coalició progressista és la nova arma per mirar de desplaçar Roigé de l'alcaldia després de setze anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Mandat definitiu per a Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, qui s’ha bolcat a governar la ciutat ebrenca des de la descomposició del PDeCAT. Roigé busca una revàlida del càrrec, probablement l’última, després d’un funambulesc mandat on ha aconseguit consolidar la transformació urbanística de la ciutat i l’estabilització de les arques públiques. Al davant ha trobat la pandèmia i una oposició més forta, amb Movem, ERC, Ciutadans i la CUP. Junts per Tortosa ha governat en minoria, en solitari i dos anys amb el PSC, però Movem – segona força – ha tancat una coalició preelectoral amb els socialistes, una maniobra per aglutinar suports i créixer per desbancar Junts. ERC poden tenir la clau del govern a Tortosa.

Fa quatre anys Meritxell Roigé va obtenir una agredolça i estreta victòria electoral. Els set regidors -i més de 4.300 vots- aconseguits no li garantien mantenir el govern municipal i l’alcaldia, un càrrec que havia recollit quinze mesos abans, amb la renúncia de Ferran Bel -que ocupava el càrrec des de 2007-. Roigé es presentava per primer cop com alcaldable amb un projecte renovat i desacomplexadament continuista. Sota les sigles de Junts, va aguantar l’embat i va perdre un regidor.

Roigé ha liderat un govern en minoria, ha refermat el perfil propi i ha creat el seu partit, amb el qual presenta aquest 28-M. La formació de Junts per Tortosa ha tancat a última hora una coalició amb Junts per Catalunya, un pacte que evita la dispersió de vot. Sis dels primers deu candidats s’estrenen i Roigé ha situat de número dos un referent del comerç i l’esport a la ciutat, Jordi Sorolla. Actuals regidors com Mònica Ripoll o Domingo Tomàs repeteixen en posicions avançades com també Sisco Pepió, de número deu, i Ferran Bel tancant simbòlicament la llista.

Un mandat amb molts obstacles 

Després de quatre anys amb exercicis de pressupostos prorrogats i una amenaçant moció de censura que va estar a un pas de materialitzar-se, l’alcaldessa fa bandera les fites assolides en aquest context. La transformació urbanística s’ha estès del barri antic al centre comercial, una renovació i reordenació de l’eixample tortosí amb el nou carrer Cervantes, que Junts vol continuar a la plaça d’Alfons XXII, l’avinguda de la Generalitat i als recuperats terrenys de Renfe.

Un espai, aquest últim, que ha centrat una de les polèmiques polítiques de mandat. Alguns partits, sobretot Movem, defensaven conservar els antics magatzems com a patrimoni industrial i convertir-los en equipaments d’oci i cultura. Des del govern municipal es va defensar que l’enderroc, executat per Adif, complia amb el planejament urbanístic vigent.

El mandat també ha estat esquitxat per qüestions supramunicipals, com l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta o la ubicació d’un futurible nou centre hospitalari de referència territorial a la ciutat. La falta de llars infantils públiques o l’ampliació de l’Auditori Felip Pedrell han estat altres de les picabaralles més vigoroses.

El mandat també ha estat esquitxat per qüestions supramunicipals, com l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta o la ubicació d’un futurible nou centre hospitalari de referència territorial a la ciutat. L’Ajuntament ho ha resolt comprant i oferint uns terrenys per a un futur nou hospital de les Terres de l’Ebre i ha fet bandera de les implantacions industrials al polígon Catalunya Sud, amb inversions milionàries com les noves plantes de Florette, Kronospan o Lucta.

Canvi de rumb socialista

Per a Junts per Tortosa, el PSC no serà ja un possible soci de govern. El partit va forçar un pas al costat del seu líder a Tortosa, el regidor i primer tinent d’alcalde Enric Roig, una renúncia que es va anunciar fa un any, però que va trigar a materialitzar-se sis mesos, l’octubre passat. La “reflexió” sobre el pacte de govern amb Junts, que s’havia tancat el gener del 2020, va acabar amb un trencament de l’aliança amb els seus socis i els tres regidors socialistes a l’oposició.

El 28-M es veurà quin impacte té la nova estratègia del PSC en el seu electorat i si avalen una aliança amb Movem Tortosa per aconseguir desbancar Roigé. Els socialistes concorren a les eleccions amb una coalició que relega a un segon pla el nou número u socialista, Víctor Grau, que ocuparà el tercer lloc de la candidatura. Les actuals regidores del PSC, Dolors Bel i Estefania Valdés se situen en el número 6 i 8 d’una “llista cremallera”, de paritat escrupolosa, liderada per Jordi Jordan, cap de l’oposició en el mandat que acaba i diputat d’En Comú Podem al Parlament.

Coalició per “guanyar” a Tortosa

Movem ha fet aquesta aposta per assolir l’anhelat canvi progressista, que l’aritmètica havia permès en les dues últimes legislatures, però que el context nacional, entre d’altres, no li han permès concretar. L’estratègia és sumar forces d’arrencada amb una coalició progressista Movem-PSC que els permeti ser la candidatura més votada, espai que ocupa l’antiga Convergència des de fa setze anys. L’aliança compta en aglutinar els vots que van obtenir les dues formacions per separat fa quatre anys – més de tres mil Movem i poc més de dos mil de PSC -, i avançar Junts.

Movem Tortosa ha situat dos dels seus candidats per cadascun de socialista a la llista – paritària, també en l’ordre -. La número dos serà l’economista i actual regidora Sònia Rupérez. Darrere del líder socialista Víctor Grau (número 3), es presenta la candidata de Movem de Jesús, Marga Abelló, i el fins ara número dos i regidor Francesc Vallespí, que ha estat vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre i vicepresident de la Lliga Contra el Càncer. La candidatura – “plural i transversal”- també compta amb líders històrics de la ciutat com Victòria Campos i l’exalcalde i anterior subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté que tanca simbòlicament la candidatura progressista.

La CUP pressiona ERC

La coalició, com també la CUP, torna a pressionar ERC perquè es posicioni clarament per aquest pacte de les esquerres que pot donar un tomb a la governabilitat de l’Ajuntament de Tortosa. Davant un futurible escenari de pactes, els republicans no volen descartar cap possibilitat. Tampoc s’oposen obertament a un nou pacte amb Junts, amb qui van governar a Tortosa en dos dels tres mandats de Ferran Bel.

ERC “surt a guanyar les eleccions” a Tortosa i “en funció dels resultats”, decidiran “quines aliances teixir per implementar el seu programa de govern”. El candidat republicà Xavier Faura podria recollir fruits electorals del seu mandat com a president del Consell Comarcal del Baix Ebre i millorar els resultats de fa quatre anys, quan va créixer en vots, però no en regidors (4), i va passar de segona a tercera força al consistori.

Faura s’ha envolat “d’un equip per liderar Tortosa”, amb Mar Lleixà, directora d’Igualtat i Feminismes a l’Ebre – anteriorment de Salut – com a número 2. Els següents llocs a la llista són per als actuals regidors Josep Rima, Maria Jesús Viña, diputada al Parlament, Pilar Caballé, directora de la Presidència a l’Ebre i darrere se situen noves incorporacions com Roger Rodríguez, Ernest Redó, o Yolanda Calau. Tanca la candidatura Josep Rodríguez, net de l’últim alcalde republicà, Josep Rodríguez, afusellat pel franquisme.

Al capdavant dels cupaires es presenta Sergi Arnau, regidor de la CUP Tortosa, des del relleu a Xavi Rodríguez el juliol del 2020. Els anticapitalistes, que tenen un regidor i és la força més petita al consistori, confia en un electorat fidelitzat a la ciutat que li pot donar representació a l’Ajuntament per tercer mandat consecutiu. Per això, la CUP vol ser més forta i per poder garantir la possibilitat de canvi en el govern municipal. Darrere d’Arnau es presenten les activistes Selene Alberich i Doina Gherta.

Quatre partits a la dreta

Per primera vegada a la democràcia, el Partit Popular no presenta candidatura a Tortosa. Ciutadans els va arrabassar el regidor que tenien fa quatre anys, però la formació taronja ara haurà de debatre’s amb tres candidatures més en l’espai conservador. El candidat de Ciutadans a Tortosa, l’actual regidor i portaveu del grup municipal, Miquel Albacar, surt a defensar el prop del miler de vots que va aconseguir fa quatre anys i evitar que la dispersió els deixi fora del consistori.

A més de Cs, concorreran també Vox -amb Montserrat Montanuy de candidata-, Valents -amb Joaquim Llopis al capdavant- i l’agrupació d’electors que han format les entitats partidàries i defensores del monument franquista de Tortosa, Corembe i Tortosins pel Monument.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -