NotíciesOpinió

Hipòcrites i mentiders

La central nuclear d’Ascó és de segona generació i està formada per dos reactors Ascó l i Ascó ll, el primer reactor va començar a operar l’any 84 i el segon el 86 amb una potència de 1032,5 MW el primer i 1027 MW el segon. Són reactors d’aigua a pressió tipus PWR i les torres de refrigeració fan servir aigua del riu Ebre i són naturals i forçades. La central nuclear de Vandellòs també consta de dos grups, Vandellòs l i ll també són reactors d’aigua a pressió, en aquests moments només en funcionament la ll amb una potència de 1087 MW, la primera es va tancar l’any 89 i en aquests moments s’està desmantellant.

“L’informe emès pels experts internacionals per l’allargament de les complexes nuclears diu que les companyies que gestionen aquestes no tenen la voluntat de preparar-se i invertir en tecnologia nova”

L’any passat es va presentar una denúncia contra Vandellòs ll que encara està en curs i un jutjat va obrir diligencies perquè va estar funcionant 17 dies amb una fuga en la barrera de pressió que és la part que controla la temperatura estable del nucli, el jutge considera aquesta presumpta actuació com a delictiva derivada d’una imprudència molt greu en la gestió de la fuga, la prova pericial del fiscal va trobar indicis del delicte. Els problemes d’aquestes centrals es deriven dels anys que tenen de funcionament, envelliment dels sistemes, estructures i components que són paral·lels a l’embelliment de la seva tecnologia. Des de gener fins al desembre d’aquest any han tingut 10 incidències sis en la central d’Ascó ll i quatre en la de Vandellòs ll des d’intervenir les canonades de vapor, monitors de gasos nobles, goteig en la caixa de drenatges, sistemes de seguretat, pèrdua momentània de l’alimentació exterior, pèrdua de línia de 400 KV, temperatura del sistema de refrigeració del reactor inferior.

L’informe emès pels experts internacionals per l’allargament de les complexes nuclears diu que les companyies que gestionen aquestes no tenen la voluntat de preparar-se i invertir en tecnologia nova per fer que l’activitat fos segura, les inversions són nul·les i no tenen cap calendari per aquest fi. A la vista de totes aquestes incidències, de com estan les centrals i de l’informe dels experts, els hòldings que les gestionen, Endesa, Iberdrola, demanen un allargament de les centrals més qüestionades de la xarxa, de més de 15 anys i l’argumentari és enverinat ens diuen que ho fan per frenar el canvi climàtic, ja que aquesta energia no genera CO2 , però si gran quantitat de residus que duran milers d’anys al planeta amb un gran risc, també argumenten cosa poc probable a la vista dels informes esmentats que estan en plena renovació tecnològica de tots els equipaments i augment de la seguretat.

La hipocresia i les mentides d’aquests hòldings no té límit però ells juguen la seva partida que és la confiança en els polítics corruptes que tenen en nomina per les portes giratòries i que com assalariats els pressionaran per tenir els permisos d’allargament, ja que els treballadors que paguen tenen gran poder de decisió i ho poden fer, així s’asseguren la rendibilitat de més d’un milió diari d’euros que ingressaran en el seu compte sense tenir en compte la seguretat dels pobles i la seva gent perquè no els importen res als executius d’aquests hòldings que prenen les decisions des de Madrid, llarga distancia. Pensem-hi.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close