14.3 C
Amposta

L’Ajuntament de Gandesa cataloga els 437 immobles del nucli antic

La completa radiografia arquitectònica ha permès inventariar els edificis d’interès històric i de valor patrimonial

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de Gandesa ha elaborat un catàleg de tots i cadascun dels immobles situats al nucli antic de la ciutat que identifica no només el valor patrimonial i històric dels edificis i cases, sinó els elements a preservar i en descriu el seu estat actual. El voluminós i detallat inventari va ser una iniciativa del mateix Ajuntament, encarregat a l’estudi d’arquitectes reusenc Figuerola- Gavaldà-Romera amb la col·laboració de diferents historiadors i veïns del poble.

L’inventari és un catàleg dels 437 immobles situats al que es coneix com a nucli antic de Gandesa, el teixit urbà inclòs dins dels límits fortificats conservats fins a finals del segle XIX.

Cadascun dels edificis disposa d’una exhaustiva fitxa que conté, entre altres notes: fotografies, nom del propietari, any de la construcció i posteriors reformes, dades històriques, referència cadastral, estat de conservació, elements patrimonials a preservar, tipologia de l’habitatge, tipus d’ús, descripció, superfície i plànols i també si disposa de places d’aparcament. Així mateix, l’estudi inclou les cases buides, els patis, els edificis enderrocats, els d’ús domèstic i públic, i els immobles senyorials, pairals i nobles.

© Ajuntament de Gandesa

Els objectius de l’Ajuntament a l’hora de realitzar aquesta catalogació han sigut varis. D’una banda, la dinamització turística de Gandesa i el seu entorn, reconeixent la importància del seu nucli històric, sobretot en l’època daurada al segle XIV. També, posar en valor el ric patrimoni arquitectònic i cultural del municipi de cara a la seva promoció econòmica i turística.

Un altre objectiu és disposar d’una complerta base sobre l’estat de tots aquests  immobles, no només per tal de preservar el seu estat patrimonial sinó també per disposar d’una radiografia de cara a planificar i executar futures actuacions urbanístiques. En aquest apartat s’inclouen accions com ara millores en la traça urbana, rehabilitació integral o parcial del conjunt històric, construcció d’edificis o ampliació del parc de lloguer de Gandesa.

En aquest sentit, l’alcalde Carles Luz assenyala entre els avantatges d’aquest inventari el fet de disposar d’una eina davant l’escassa oferta d’habitatges al municipi, el que frena l’assentament de nous veïns i veïnes i, per tant, el creixement demogràfic de la població i l’expansió de Gandesa.

“Des de l’Ajuntament estem preocupats per l’escassa oferta d’habitatges del municipi. Les cases i els solars, alguns en estat ruïnós, hi són. A partir d’aquí podem alliberar habitatge per al seu lloguer i continuar treballant en aquest objectiu”, ha comentat Carles Luz.

L’anàlisi de totes les parcel·les ha permès identificar un grup d’edificis d’època medieval, amb remarcable valor patrimonial, que conserven estructures als interiors i a les façanes que s’haurien de preservar en el futur. Aquests immobles són una manifestació dels moments d’esplendor de la ciutat medieval. També s’han detectat els sistemes constructius tradicionals de carreus, maó, tapia, estructures de fusta i arcs i voltes.

“Molts edificis tenen un gran valor arquitectònic i cultural, però al llarg dels anys han patit pèrdues per manca d’instruments urbanístics adequats. Això ho hem corregit i hem de seguir per aquest camí perquè tenim un gran potencial historicoartístic, comercial, turístic i de serveis que es manté latent i hem de revitalitzar”, ha afegit l’alcalde de Gandesa.

Catàleg dels edificis del Centre Històric de Gandesa © Ajuntament de Gandesa

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -