14.3 C
Amposta

Flix preveu que la barca torni al riu al desembre, un any després dels danys soferts per la riuada

Les embarcacions del Pas de Barca de Flix son els dos darrers llaguts tradicionals que queden a l’Ebre català

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les embarcacions del pas de barca de Flix estan des del juliol a les drassanes de Vinaròs per ser reparades. Les maniobres de retirada dels llaüts es van fer el 15 de juliol, set mesos després dels danys soferts durant una riuada que quasi l’enfonsa el desembre de 2021. L’Ajuntament de Flix no preveu que estiguin enllestides abans del desembre, és a dir, la barca haurà estat un any sense funcionar.

Aquesta setmana, el batlle de Flix, Francesc Barbero, i el regidor Caco Casals van desplaçar-se fins a Vinaròs per veure les tasques que s’hi estan duent a terme. Durant la visita, van poder constatar que els llaguts estan molt més danyats del que s’apreciava inicialment, ja que gran part de les taules estaven molt degradades pel pas dels anys.

La reparació, que es va adjudicar per 212.355 euros i compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, està consistint en la retirada i substitució de gran part de les taules i de les costelles dels llaguts, així com el reforç de la sama i la contra sama. Les noves taules son de pi roig, un arbre de fusta resinosa i alhora força dura que al ser sotmesa a l’escalfor del foc es torna més flexible.

D’aquesta manera, els troncs es tallen longitudinalment per tal que la veta s’adapti millor i amb l’escalfor s’aconsegueix donar-li a cada peça la forma d’arc necessària per anar formant el casc. Un cop finalitzada aquesta àrdua tasca, es procedirà a calafatar les embarcacions i administrar-li diverses capes de productes de protecció per a aigua dolça. Francesc Barbero ha assegurat que “amb la visita hem pogut constatar que estem en bones mans. Paco, el calafat que coordina la restauració, i Batiste Panís, el propietari de les drassanes, ja van participar en una anterior reparació dels mateixos el 2005 i els coneixen molt bé.”

Amb tot, tenint en compte que hi ha força més feina del previst, el termini es retardarà uns mesos i no es preveu que estiguin enllestides abans del desembre. “Malgrat tot, estem d’acord amb la gent de Varadero Vinaròs que és preferible allargar el termini i fer totes les actuacions necessàries perquè els dos darrers llaguts tradicionals que queden a l’Ebre català tornin al riu en un estat òptim”, i ha afegit “preservar un dels patrimonis més estimats de Flix és també preservar allò que som.”

Notícia relacionada

Comença la reparació dels llaüts del Pas de Barca de Flix

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -