14.3 C
Amposta

Flix dobla el reciclatge aquest 2022 amb la implantació del porta a porta

L'Ajuntament de Flix ha assolit el doble objectiu que s'havia plantejat amb la implantació del porta a porta: millorar la sostenibilitat ambiental i l'econòmica de la recollida de la brossa

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El passat mes de febrer, l’Ajuntament de Flix i el Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i el Priorat, van canviar el servei de recollida selectiva al municipi, passant de contenidors de vorera al sistema porta a porta, amb l’objectiu de fomentar el reciclatge i promoure la neteja de l’espai públic. Els resultats que s’han obtingut aquest 2022 són excel·lents: l’índex de reciclatge s’ha més que doblat i ha passat del 36%, de l’any 2021, al 78%, de març a octubre d’aquest 2022. L’increment s’ha fet notar sobretot en els residus orgànics que el 2021 representaven el 13% i ara són el 40%. També s’ha més que doblat el reciclatge d’envasos (ha passat del 7% al 16%). En conseqüència, s’ha reduït dràsticament la quantitat de brossa de rebuig, que ha passat del 64% al 22%. El canvi també ha permès a l’Ajuntament de Flix contenir l’augment de la factura de la recollida de la brossa tot i els majors costos de combustible, energia i cànons de gestió.

Per una banda, el batlle de Flix, Francesc Barbero, ha mostrat una gran satisfacció per l’assoliment d’aquests resultats i ha agraït la col·laboració de tota la població. “Assolir aquests resultats sense la col·laboració de la ciutadania no seria possible”, ha afirmat. A més, Barbero destaca que ha estat una proposta “arriscada i amb un doble objectiu, la sostenibilitat ambiental i l’econòmica”. Segons el batlle, “s’han complert totes dues finalitats i no podem estar més satisfets, també pel fet de la millora de la via pública, eliminant els contenidors, i de com s’ha dut a terme fins ara el sistema”.

Per altra banda, la regidora de Reciclatge i Reutilització, Vera Llombart, s’ha mostrat també molt satisfeta per aquestes xifres i ha encoratjat a la ciutadania a continuar per aquest camí. “Gràcies a la participació i col·laboració de les veïnes i els veïns, el nostre poble ha obtingut unes xifres fantàstiques i ens hem convertit en un dels municipis que més recicla de tot el país”, ha dit. “A més, per demostrar que són xifres excel·lents, vull recordar que la reclamació per part de la Unió Europea per al 2035 és aconseguir un índex de recollida selectiva del 65%, i a Flix estem onze punts per sobre, al 78%”, ha conclòs la regidora.

La recollida de cada fracció de residus a domicili ha suposat la retirada dels contenidors de la via pública, a excepció dels de vidre, ja que pel tipus de producte continua sent més eficient el sistema tradicional. A més, Flix disposa d’una àrea d’emergència que permet a la ciutadania -i especialment, a les persones que viuen en nuclis disseminats o que venen només els cap de setmana- disposar d’un espai controlat on dipositar selectivament els seus residus.

Gràfic comparatiu de l’any 2021 i 2022

Nova deixalleria mòbil i fixa

La regidora Vera Llombart ha detallat que el passat setembre es va posar en marxa el servei de deixalleria mòbil a la plaça del Mercat dos dies al mes i paral·lelament ja s’ha presentat un projecte, en una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), per a construir una nova deixalleria fixa en una altra ubicació. La deixalleria actual, que dona servei a Flix i als pobles del voltant que pertanyen al Consorci, està situada en uns terrenys cedits per Ercros que no disposen d’aigua corrent ni electricitat i fa temps que es treballa per fer-ne una de nova en una nova ubicació.

Llombart ha explicat que aquesta nova deixalleria es vol construir en uns terrenys del Ministeri per a la Transició Ecològica, que havia utilitzat Acuamed durant les obres de descontaminació de l’embassament, i estan situats entre Flix i Riba-roja d’Ebre. “Si l’Agència de Residus ens atorga la subvenció per construir una nova deixalleria, esperem poder dur a terme els treballs durant el 2023 i d’aquesta manera millorar, no només el servei que es dona a la ciutadania, sinó també millorar les condicions laborals del personal que hi treballa”, ha finalitzat Llombart.

Imatge dels cubells de brossa del porta a porta de Flix

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -