14.3 C
Amposta

Èxit de la primera edició d’Artèria Tortosa, la nova aposta de Roberto Olivan

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Entre el 15 i el 17 d’octubre, Tortosa ha acollit Artèria Tortosa 2021, el nou festival multidisciplinari de dansa contemporània impulsat pel ballarí i coreògraf, Roberto Olivan, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana.

La companyia ROPA (Roberto Olivan Performing Arts), organitzadora de l’esdeveniment, tenia com a objectiu combinar la dansa amb l’art, la ciència, la naturalesa i la tecnologia, en un espai artístic que convida a vincular els nous llenguatges artístics i socials. Un objectiu que han complert àmpliament, després de comprovar-se la multitudinària assistència a l’acte inaugural que va tenir lloc al Teatre-Auditori Felip Pedrell amb l’espectacle “L’exèrcit de llum”, de la companyia de dansa Brodas Bros, que sincronitza els seus moviments lumínics al ritme de la música sonant.

Però, segons ha informat el regidor de cultura, Enric Roig, a la valoració final del festival, “també hi ha hagut altres espectacles que han estat un èxit i han omplert els seus aforaments, com ho és el cas de l’espectacle de producció pròpia del mateix Olivan, “Qui ens salvarà de nosaltres mateixos?”, que s’ha fet a un espai nou del Museu de Tortosa”.

L’espectacle versava sobre el futur que ens espera i reflexionava sobre la importància de recordar el passat per no repetir-ne els mateixos errors. Se n’han fet un total de cinc passis i com a escenari es va escollir un dels pocs pavellons del Museu de Tortosa que encara mantenen l’estat original de la sala de quan l’edifici era l’Escorxador Municipal. Parets amb taques que simbolitzen els animals que allà s’hi sacrificaren envolten l’escenografia potentment visual i lumínica que intercala el passat industrial del sostre de la nau amb la tecnologia LED més recent convidant l’espectador a reflexionar sobre la seva existència des de la insignificança del codi binari fins al propi jo nu i ple d’impureses.

Roig s’ha mostrat molt satisfet del que “és un projecte llavor de la CCC que es va començar a parlar el 2020 i que vol centrar la mirada de tot el país sobre Tortosa”, amb l’interès de “transmetre a la ciutadania un concepte ampli, general i transversal de la cultura”. En aquest sentit, Roig ha afegit que “no podrem tornar a dir que la dansa no té públic a Tortosa perquè s’ha demostrat que hi ha hagut prop de 1.500 persones als espectacles”.
Per la seva banda, el director del festival, Roberto Olivan, ha volgut agrair la feina feta a l’Ajuntament de Tortosa i, en especial, al regidor de cultura, Enric Roig, per la seva predisposició. Olivan ha dit que “la realitat ha superat les xifres previstes que ens havíem imaginat” i que “molta gent ha comentat que això no semblava Tortosa i és que hem alliberat una necessitat que era real”. “Tenim la voluntat que tingui una continuïtat perquè ens hem posat el llistó molt alt i només pensem en com poder millorar les coses i quins nous espais de la ciutat podem incorporar de cara al futur”, especificava Olivan.

A més, per Olivan, “s’ha de permetre fer experiments i una fusió de disciplines, com en el cas de la creació inèdita del científic, Pere Estupinyà, i la talentosa ballarina, Anna Hierro, amb la seva conferència ballada”. Un espectacle creat expressament per a l’ocasió i que tot apunta al fet que sigui exportable arreu del món.

Però, al llarg del festival també s’ha pogut gaudir de la presència de Marcel·lí Antúnez, membre fundador de la Fura dels Baus, que ha impartit una conferència a l’Auditori a través de la demostració del seu darrer muntatge artístic: Protomembrana, una lliçó teòrica sobre la dramatúrgia i la sistematúrgia que serveix com a excusa per teixir una narració plena de faules.

I, per últim, el matí del diumenge ha comptat amb una proposta de la compositora, Charo Calvo, i de l’artista australià, Paul White, sota el títol “E-Motion”. Una aposta atrevida que fusiona la dansa i la música electroacústica i que gira al voltant del so, la llum i el moviment.

Tot això, sense oblidar que a la sala de l’aula de música de l’Auditori es podia visitar, entre el dissabte i el diumenge, la intervenció “The Lamp”, una instal·lació a través de la qual es replanteja la utilitat de les tecnologies que ens envolten tot observant una gran làmpada en la qual es projectaran mosaics amb diverses imatges.

Cada nit han comptat amb unes actuacions de DJ i food-trucks a la plaça de davant del Teatre-Auditori Felip Pedrell. Cal recordar que les activitats han estat les primeres a disposar de l’aforament complert a l’interior del teatre, després que aquesta passada setmana s’hagin aixecat ja les mesures restrictives del PROCICAT davant la desescalada de la crisi sanitària derivada de la pandèmia de la Covid-19. De totes maneres, les entrades encara es van haver de reservar prèviament a través del web arteriatortosa.com i de la web del TAFP, teatreauditoritortosa.cat.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -