14.3 C
Amposta

Estem en un embolic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els boscos que tenim a casa nostra emeten més CO₂ que no pas absorbeixen a causa de la massificació que tenen, son boscos mediterranis que alliberen a l’atmosfera el 80% d’aigua amb l’ajut de l’escalfament atmosfèric, la transpiració que fan els arbres és alta i fa que les conques tinguin menys aigua. La puja de la temperatura mitjana a Catalunya és del 0,25% cada 10 anys. Tenim grans ciutats amb moltes innovacions que tindran molts problemes si no tenen aigua igual que la Catalunya agrícola que és la que proporciona els aliments a les grans ciutats, és per aquest motiu que el canvi climàtic pot servir per promoure l’equilibri territorial, a grans trets van ser els eixos de la conferència que va fer Gabriel Borràs de l’oficina del canvi climàtic a la cambra de comerç de Tortosa.

“Vivim en un planeta en què els recursos naturals s’acaben i actuem de manera abusiva i sense cap mesura contra el medi i hauríem d’entendre que els boscos son el pulmó de la terra que ens permeten respirar i viure”

Bàsicament ens està dient que les entitats públiques com la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat, les diputacions, ajuntaments i entitats privades no fan el manteniment dels boscos per manca bàsicament de pressupost o interès, actuacions de conserva i millora que necessiten com la repoblació forestal, tractaments silvícoles de millora i regeneració dels cicles ecosistèmics, xarxa viaria forestal, control de plagues, fixació de dunes, restauració de zones cremades o controls de l’erosió, per aquest motiu no absorbeixen el CO₂ sinó que l’alliberen provocant mes l’escalfament global. Aquesta és la qüestió de la manca d’aigua en els aqüífers, llacs i conques dels rius i en l’aigua de boca, la que fem servir per veure, cada cop n’hi ha menys. També la desigualtat territorial entre les grans ciutats i la Catalunya agrícola que s’ha de poder corregir doncs està en tots els àmbits, econòmics, socials i de treball, els recursos del govern miren més a les ciutats tot i que el suport aquestes els hi proporciona els pobles o territoris petits com el nostre i han de poder tenir la mateixa igualtat. Per últim, Gabriel Borràs va dir que el canvi climàtic està estancat que no va a més però que el que tenim està cada vegada més estressat, declaracions que no han sortit a la premsa i que segueixen el mateix discurs dels que neguen el canvi climàtic, discurs que posa l’accent en què el canvi no avança malgrat que l’escalfament del planeta puja de manera constant i això és negatiu per a tots.

Però el problema que tenim ara mateix és que vivim en un planeta en què els recursos naturals s’acaben i actuem de manera abusiva i sense cap mesura contra el medi i hauríem d’entendre que els boscos son el pulmó de la terra que ens permeten respirar i viure, que fan disminuir les concentracions atmosfèriques de CO₂ a través de la fotosíntesi de les plantes, absorbint les substàncies contaminants que viatgen suspeses en l’aire. La proximitat dels boscos als pobles i ciutats afavoreixen una millor qualitat de l’aire, una altra part important és que serveixen de magatzem d’aigua fent que una part es quedi en el sol i aquest actua de depuradora, a més la fixació que fa del CO₂ el bosc fa que hi hagi un retrocés del canvi climàtic estabilitzant la temperatura. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -