NotíciesSocietat

Es replanteja l’acollida dels MENA amb una estratègia que prioritza l’acolliment i la mentoria

Afers Socials obrirà un centre a Barcelona per fer la primera acollida i la identificació policial

ACN Barcelona .- L’arribada de gairebé 4.000 adolescents sols a Catalunya durant el 2018 ha obligat al Govern a elaborar una nova estratègia per acollir-los i vetllar per la seva inclusió social. Més enllà de la gestió de l’emergència, el Departament d’Afers Socials ha ideat accions per millorar la integració dels joves. L’Estratègia catalana per a l’acollida i la inclusió dels joves que migren sols, que es presenta aquest divendres, preveu la creació d’un centre de primera acollida per fer la identificació policial, potenciar la mentoria, i estendre l’acolliment en famílies extenses i alienes, entre d’altres. L’objectiu és garantir el drets dels infants i de ciutadania amb accions compartides per tot el Govern planificant de manera més flexible i aprofitant el fenomen com una ”oportunitat de país”.

En declaracions a l’ACN, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha definit l’estratègia com un ”full de ruta” dissenyat pel Govern amb la col·laboració dels agents que intervenen en l’acollida i la inclusió d’aquests joves que arriben sols a Catalunya. El repte és aconseguir que els anomenats MENA esdevinguin ciutadans de ple dret i capaços d’emancipar-se i poder construir el projecte vital propi.

Oliva ha destacat que aquest 2018, el Departament ha hagut de centrar els esforços en solucionar l’emergència que ha suposat l’arribada d’aquest 4.000 menors, amb les dificultats que li suposa al Departament obtenir informació del govern espanyol i l’agilització de la seva regularització administrativa. Per això, han aprofitat la tardor per ”seure, respirar i reflexionar” i dissenyar els canvis pertinents per adaptar el sistema de protecció de menors a les necessitats i especificitats del col·lectiu de migrats estrangers. ”Ara ja no podem parlar d’emergència”, ha especificat Oliva, ja que preveu que el 2019 ”estarem igual o amb volums d’arribada superiors”. Per això, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, ha remarcat que s’ha planificat tenint en compte, també, que per la majoria de nois ”Catalunya és el seu destí”. Per això, diu Oliva, cal dissenyar polítiques perquè els joves puguin portar a terme un projecte propi en base a una feina i un habitatge.

Impuls a la mentoria 

L’estratègia incorpora canvis i projectes nous. Una de les voluntats és la ”sensibilització de la ciutadania” com aspecte clau per conèixer el fenomen dels migrats adolescents. Així, es preveu donar un nou impuls al projecte de mentoria i aconseguir que els nois i noies tinguin referents ”més enllà del sistema de protecció” i que per tant, se sentin més acompanyats. El projecte, que amb prova pilot està en marxa amb 17 parelles, preveu la figura de l’acompanyant amb el compromís d’ajudar el jove a fer tasques o tràmits habituals, com pot ser lliurar un currículum o anar-se a matricular. Segons Oliva, no és un compromís de tanta ”alta intensitat” com un acolliment familiar, que també es volen potenciar, però que busca que el noi no se senti sol més enllà del sistema.

Dades Terres de l’Ebre

En el cas de les Terres de l’Ebre hi ha sis poblacions del Baix Ebre i el Montsià que acullen 232 menors, repartits en centres de primera acollida i en pisos tutelats, segons dades que són de l’octubre del 2018.

Els recursos per a atendre menors no acompanyats a l’Ebre són diversos. Hi ha sis centres de primera acollida (126 places més 14), els pisos tutelats (amb monitor 24 hores) i els Itineraris Personalitzats d’Integració (IPI). Tots estos recursos són gestionats per entitats com Diagrama, Suara o Plataforma Educativa – Resilis. “Els nois atesos en els centres de primera acollida poden ser-hi fins als 18 anys, però depèn de cada cas i de l’evolució del jove”, explica la directora dels Serveis Territorials del TASF a les Terres de l’Ebre, Rosanna Fatsini.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close