14.3 C
Amposta

Es presenta el llibre biogràfic de l’escultora de Tortosa Cinta Sabaté

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les escultures de Cinta Sabaté s’identifiquen fàcilment. L’artista tortosina dóna vida a figures femenines en argila, guix o bronze de formes arrodinides, amoroses, amables i exuberants, de gestos subtils que metaforitzen sobre el fet de ser dona i la maternitat, els seus temes més representatius, però també sobre les emocions i els paisatges.

A còpia de treball, de constant esforç que potencia les qualitats innates de l’artista, Sabaté és una referència de l’art català contemporani i que compta amb un notable catàleg d’obres guardonades i reconegudes. Ara, per conèixer la persona i l’artista, la professora Núria Gil Duran ha escrit la biografia “Cinta Sabaté Querol, una dona escultora”, publicada en la col·lecció Gent Nostra d’Onada Edicions i que es presentarà el pròxim dijous 19 de desembre, a les 19 hores, al Museu de Tortosa.

En les pàgines del llibre, Núria Gil ens convida a un passeig per la vida de Sabaté, nascuda a Tortosa l’any 1946. Hi tracta l’ambient familiar que va afavorir la vocació artística des de ben menuda, la formació a l’Escola d’Art tortosina i els primers moviments dins dels cercles culturals de la ciutat en la dècada dels anys 60. Posteriorment, la biògrafa pren les paraules de l’escultura per evocar l’etapa d’estudis superiors a Barcelona en la facultat de Belles Arts, l’Art del Llibre, l’Escola Massana i el Reial Cercle Artístic. A l’acabar, Sabaté pren la decisió de retornar a les Terres de l’Ebre i es dedica a l’ensenyament artístic en diversos centres educatius de Tortosa i Amposta. L’il·lustrador Ignasi Blanch, alumne seu, recorda les classes de l’artista com “un paradís necessari en una etapa d’adolescent insatisfet, i alimentaven el meu afany de créixer i esdevenir professional del dibuix i la il·lustració”.

Aquesta tasca docent s’ha combinat amb la creació de noves peces escultòriques que han enriquit el patrimoni artístic i que s’han pogut gaudir en mostres i exposicions, tant individuals com col·lectives. En l’annex fotogràfic que tanca el volum figuren algunes d’elles, com ‘Dona’ (1982), ‘Mediterrània’ (1984), ‘Maternitat’ (1992) o ‘Mare’ (2017). L’escriptora Zoraida Burgos, en el llindar de l’obra, exposa que “són una sola dona, forta, tendra i alhora poderosa, i són dones, mares, amants, soles, confidents, treballadores del camp, adoratrius del sol i de la lluna, mediterrànies, caminants, acollidores”. Ara, amb el llibre “Cinta Sabaté Querol, una dona escultora” també coneixem la dona que les ha fetes possibles.

La biògrafa

Núria Gil Duran és doctora en Història de l’Arti llicenciada en Geografia i Història. És professorade Ciències Socials a la Universitat Rovira i Virgilii al Departament d’Educació de la Generalitat deCatalunya, gestora cultural i comissària d’exposicions. Investiga sobre l’art i el patrimoni, els artistes ebrencs del segles XIX, XX i els contemporanis, amb una mirada especial als escultors.El llibre s’emmarca en la col·lecció Gent Nostra amb la qual l’editorial Onada ha publicat biografies de personatges contemporanis rellevants de les Terres de l’Ebre, com el pintor Frederic Mauri, els escriptors Francesca Aliern, Gerard Vergés i Manuel Pérez Bonfill, el ceramista Joan Panisello i l’arxiver Jesús Massip.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -