De Bon Matí

És l’hora d’anar a dormir! (text i àudio)

Noemí Alquézar.- Quants plors i baralles a l’hora de fer anar  a dormir als peques, aish!

Amb els consells d’Ioda Balagué, psicòloga especialitzada en educació, tot és una miqueta més fàcil.

—————————————————————————————–

Noemí: Molt bon dia, Idoia!

Idoia: Bon dia.

N: Idoia Balagué la nostra psicòloga especialitzada en educació aquí una setmaneta més ens ve a il·luminar, podríem dir. Amb cosetes d’aquelles que tot pare o tot educador en algun moment ens hi trobem i que si sabem com fer-ho ens pot resultar més fàcil.

I: Exacte.

N: Avui anem a parlar de l’hora d’anar a dormir! Quantes guerres hi ha hagut en segons quines cases!

I: Jo crec que sí.

N: Bé, si que és veritat que hi ha pares que ho tindran fàcil, perquè potser el nen ja es presta, però hem de reconèixer que és un moment delicat del dia que moltes vegades no sabem com emprendre’l, Idoia.

I: És un moment delicat i sobretot si s’estableix una rutina que el nen ja té interioritzada com funciona aquell moment es un moment una mica guerra, de vegades.

N: Per tant, crec que has dit una cosa clau: que és rutina.

I: Exacte. Alhora d’anar a dormir és súper important seguir una rutina, igual que és molt important en altres moments del dia: dinar, llevar-nos… Però sobretot al anar a dormir, també. Que el nen vegi que hi ha una rutina i uns passos estructurats; li és més fàcil a ell també.

N: I quan parlem de rutina què inclou?

I: Exacte, això anava a dir. Hi ha una passos que s’han de complir sí o sí. I els passos fonamentals són: dutxa, sopar, llegir un conte i l’hora de dormir.

N: Que sàpiga que després d’allò ve lo altre, lo altre i ve lo altre.

I: Molts pares me diuen “Per què un conte abans d’anar a dormir? Si és quan estan més cansats” Bé, a mi em serveix una mica d’eina per introduir la son. El conte ens serveix per introduir la son. Et relaxa. Igual que en els adults el que fem molts és adormir-nos amb la televisió o amb l’ipod o llegint… llavors el nen és una manera de relaxar el cos i introduir-se en aquest moment.

N: A banda, no fa molts dies parlàvem de la importància d’aprendre a jugar amb els nens. Doncs l’hora del conte no deixa de ser un moment que comparteixes amb el teu fill, no?

I: Exacte. És un moment de compartir inclús de preguntar-li… hi ha molts contes que et pregunten com t’ha anat el dia, sobre les emocions i a través d’aquests contes moltes vegades pots fer com una conclusió del dia que als nens els hi va molt bé per repassar com els ha anat i sobretot què ha passat.

N: Evidentment estem fomentant la lectura cosa que al dia de demà també ho agrairà aquell nen.

I: És molt important i a més a dia d’avui.

N: Una de les coses que també ens plantegem és l’hora d’anar a dormir. No sé si és important també que això formi part d’aquesta rutina.

I: Sí que és important. Més que res perquè hi ha establertes unes hores de son necessàries per a cada edat. Llavors, sabem que els nens d’educació infantil han de dormir unes 10 hores i haurien d’anar a dormir sobre les 8 de la tarda. Primària podem allargar-ho una miqueta més jo diria, màxim, les 10 de la nit per a un nen són molt importants les hores de son.

N: I després jo crec que la batalla més gran: els nens que volen dormir amb els pares. I aquesta lluita “què hem de fer? Hem de dormir, no hem de dormir?” No ens estendrem per aquí perquè evidentment no és el tema d’avui però també hi ha coses com el “colecho” que s’introdueix el nen directament a dormir amb els pares. No sé que n’opines Idoia, d’això.

I: Jo estic a favor del “colecho” però fins a una certa edat màxim uns 5 anys; Quan el nen comença primer de primària hauria de ser prou autònom per a dormir sol a la seua habitació perquè això també l’ajudarà en altres tasques, adquirint autonomia en altres tasques i una cosa molt important per a les mares: és més important que vagis tu al seu llit que el nen vingui al teu perquè si vas tu al seu estàs al seu territori però si ve ell al teu t’envaeix el teu territori i després costa molt canviar-ho.

N: Està clar que aquest tema dona per a molt més així que mira, potser de cara a la temporada que ve el podem recuperar.

I: Exacte.

N: Bé, Idoia moltíssimes gràcies fins la setmana vinent.

I: Molt bé, a tu.

N: Adéu.

I: Adéu.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close