14.3 C
Amposta

ERC insisteix que ampliar el radi del Fons Nuclear “dilueix la competitivitat i la discriminació positiva” que es buscava

Els republicans votaran en contra de la lectura única al Parlament per modificar el Fons de Transició Nuclear

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El grup parlamentari d’ERC votarà en contra, aquest dimarts, del tràmit de lectura única per a la proposició de llei del PSC amb què es vol modificar el Fons de Transició Nuclear. En la línia de la proposta d’acord que es va enviar a la resta de formacions parlamentàries, els republicans presenten esmenes –que es votaran dijous si prospera la lectura única- perquè el radi impacte dels fons s’ampliï només a 25 quilòmetres i que la resta de municipis de la zona Penta 2 només pugui beneficiar-se d’inversió pública. També esmenen l’òrgan de governança perquè els ajuntaments i els agents socioeconòmics dels territoris nuclears mantinguin poder de decisió. Des d’ERC reivindiquen que no es “desvirtuï” la “discriminació positiva” del Fons.

La diputada al Congrés Norma Pujol ha recordat que govern espanyol no ha mostrat “gens d’interès” per “donar un futur digne” a les famílies que viuen en zones nuclears on el calendari de tancament és més immediat i ha defensat que ERC va apostar “per aquesta obra de sobirania”, tot i “no tenir competències” per poder frenar l’impacte que suposarà el tancament de les nuclears a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Pujol ha tornat a criticar que el PSC proposi una modificació del Fons de Transició Nuclear quan quedava poc per tenir el reglament i activar-lo el 2023.

La diputada ha assegurat que la modificació que el PSC proposa al Parlament es fa “sense cap consulta, ni consens previ amb els afectats” i ha advertit que “pot desvirtuar” el Fons i “fer perdre una oportunitat històrica” per als municipis de la zona nuclear. Els republicans insisteixen que ampliar el radi d’impacte d’aquest impost “resta i dilueix la competitivitat i la discriminació positiva” que buscava el Fons de Transició Nuclear. “El PSC posa al mateix nivell municipis que res tenen a veure amb les nuclears i res han de tenir a veure en aquesta transició i la pèrdua de llocs de treball que patiran en aquestes zones”, ha defensat Pujol.

Maria Jesús Viña, diputada al Parlament, i Norma Pujol, diputada al Congrés | Esquerra Republicana

“Davant del despropòsit” que és per a ERC la proposició de llei socialista, els republicans han acceptat ampliar del 20% al 50% els recursos de l’impost que es destinin al territori i que el radi d’impacte arribi fins als municipis del Penta 2 però només aquells que estan a 25 quilòmetres de les nuclears, no a 30. En aquests cinc quilòmetres, ERC proposa que només es puguin desenvolupar projectes d’inversió pública. “Amb tots els respectes, ens sembla que haver de competir amb municipis com Amposta, Deltebre, Sant Jaume i l’Aldea fa perdre el sentit d’allò que vol el Fons i per al que s’havia creat”, ha remarcat la diputada Norma Pujol. D’aquesta manera, ERC creu que es preserva “la funcionalitat i operativitat” del fons.

La diputada al Parlament, Maria Jesús Viña, ha avançat que s’oposaran al tràmit de la lectura única perquè escurça a 24 hores el tràmit d’esmenes d’una llei “tan important per al territori”. Viña ha defensat que l’ampliació fins al 50% de l’impost per al Fons s’hauria pogut fer amb una modificació pressupostària i que hauria calgut proposar un canvi “amb una tramitació parlamentària normal”, i l’obertura d’una ponència “on tots agents implicats poguessin parlar i explicar que és bo i dolent per al Fons Nuclear”. “No podem fer cafè per a tots i decidir des dels despatxos com ha de ser aquesta eina tan transformadora per al territori. No ens ho podem permetre”, ha defensat la parlamentària.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -