14.3 C
Amposta

[ENQUESTA] El canvi d’hora podria desaparèixer en pocs anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La propera nit de dissabte 26 d’octubre a diumenge 27 es canvia l’hora al nostre país, a les 3 de la matinada haurem de posar els rellotges a les 2. Dormirem o estarem de festa una hora més, un canvi que té l’objectiu de reduir el consum d’energia, fent coincidir la jornada laboral amb les hores de llum. S’estima que l’estalvi domèstic en llum de març a octubre és d’un 5%, un fet que comporta que la majoria de països no canviïn mai l’hora.

Es va començar a parlar de canvi horari el 1895, però no va ser fins al 1915 que es va començar a dur a terme a Anglaterra. A Europa el canvi horari va arribar amb la Primera Guerra Mundial, quan el 30 d’abril de 1916, per tal d’estalviar carbó i energia, en plena guerra, les tropes alemanyes i els seus aliats van començar a aplicar el canvi horari.

Espanya va sumar-se a aquesta adaptació horària el 1918. Inicialment teníem l’horari adaptat al fusos horaris que marca el meridià Greenwich (d’aquí les sigles GMT: Greenwich Meridian Time), però durant l’any 1940 el dictador Francisco Franco va decidir adoptar l’horari de l’Alemanya nazi, el que Adolf Hitler havia imposat a tots els territoris conquerits: el GMT+1.

El canvi horari no es fa a tots els països alhora, però a Europa, amb la directiva europea 2000/84, es van unificar els dies dels canvis d’hora a tots els països de la Unió Europea i es va establir que siguin el darrer diumenge de març i el darrer diumenge d’octubre.

El Parlament de les Balears va aprovar una declaració institucional en contra del canvi d’hora, ja que considera que “la societat moderna necessita que les hores de sol s’adaptin al seu temps d’oci” i que el canvi horari respon a decisions polítiques de caràcter industrial obsoletes.

Si algun dia s’aboleix el canvi d’hora, haurem de decidir-nos per algun dels dos, el d’estiu o el d’hivern. L’horari d’estiu agrada a gairebé tothom, ja que les tardes son més llargues, malgrat això, si tinguéssim aquest horari durant tot l’any, els dies més curts de l’any el sol sortiria a les 09.18 h del matí, quan tota la població ja ha començat l’activitat, un input que apunten els experts que seria molt negatiu, ja que el cos es pensaria que encara no li toca despertar-se.

L’hivern no agrada perquè els dies son més curts, però al juny, quan els dies son més llargs, per exemple, si tinguéssim aquest horari, el sol marxaria a dos quarts de 9, una hora que els experts consideren prou raonable, i sortiria a dos quarts de 6. El canvi més notable es notaria entre el març i el setembre.

I vosaltres què en penseu? Esteu a favor o en contra del canvi d’hora? Per què?

[yop_poll id=12]

Redacció – V. Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -