14.3 C
Amposta

Energies brutes i no renovables contaminants

El petroli i el carbó són les dues energies més contaminants que s'estan usant al planeta, culpables de l'efecte hivernacle i del canvi climàtic responsables de la contaminació de l'aire, terra i aigua, la seva procedència són fonts limitades amb data de caducitat a curt termini

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Estem en el moment més dolç per entendre que l’escalfament global ens afecta a totes les persones que habitem aquest planeta, mai el grau de consciència havia estat tan alt igual que la disponibilitat de la gent per aportar el seu gra de sorra i acabar amb aquesta disfunció ,que a pesar de tot hem creat els humans i ara ens toca esmenar-ho sense perdre molt de temps ,la qüestió és que anem a contrarellotge per arribar a la fita del 2050,complicant arribar-hi amb zero emissions i tenir en ordre el nostre hàbitat, el planeta.

L’efecte hivernacle és un fenomen natural de l’atmosfera, forma part del seu funcionament que permet que hi hagi vida al planeta. En canvi, quan aquest efecte és més alt del qual es produeix de forma natural deixa de ser, efecte hivernacle natural per transformar-se en causes de l’efecte hivernacle negatiu sobresurtin l’augment de gasos d’efecte hivernacle, provocat per l’increment dels combustibles fòssils i derivats com el gas i el carbó i les activitats humanes.

Per fer-ho tenim una gran quantitat d’energies que ens poden ajudar per aquest objectiu, protegir el medi ambient perquè alliberen menys gasos contaminants provinents d’energies renovables, per cert, fem servir energies brutes que són de fonts renovables, com la nuclear. Les energies brutes són totes les que en la seva producció, distribució i consum alliberen gasos efecte hivernacle que accelerant el procés del canvi climàtic, alguns d’aquests gasos són el metà, el diòxid de carbó, o l’ozó entre altres, amb un alt cost pel medi ambient. Aquestes energies s’obtenen de la crema de combustibles fòssils com el petroli, el carbó, o el gas i en casos intermitents les hidroelèctriques i la nuclear.

El petroli i el carbó són els combustibles fòssils més utilitzats del planeta i els més contaminants que existeixen, culpables de l’efecte hivernacle i el canvi climàtic i responsables de la contaminació de l’aire, terra i aigua, no són energies renovables la seva procedència són fonts limitades amb data de caducitat a curt termini.

El gas és considerat una energia bruta de transició i la menys contaminant dels combustibles fòssils,i sent la menys contaminant te també un alt impacte ambiental i un desmesurat despesa energètica, pel fet que per emmagatzemar-lo s’ha de comprimir i liquar a baixes temperatures, necessita grans infraestructures i obres amb riscos alts de fuga de meta dels dipòsits, per aquests motius és qualificat d’energia bruta. L’energia nuclear no és una energia tan bruta com les esmentades, però també contribueix al canvi climàtic.

Els residus radioactius juntament amb els accidents de les plantes, cal tenir en compte que al nostre territori i tenim les centrals que més incidències tenen de tota la xarxa Ascó i Vandellòs, fan que no sigui considerada com a alternativa als combustibles fòssils. Altres inconvenients de les nuclears, treballen amb elements molt inestables en el cas de les fugues. Per últim, l’energia hidroelèctrica, la seva procedència és de fonts renovables, però alteren els ecosistemes, perjudiquen les zones agrícoles ,provoca la destrucció del patrimoni cultural, disminueixen la qualitat de les aigües que afecta directament a la biodiversitat, flora i fauna, obligant a la migració de les espècies trencant el seu cicle vital.

Existeixen energies brutes i energies no renovables són conceptes diferents. Tenim energies de procedència de fonts renovables com la nuclear o hidroelèctrica que es consideren energies brutes i les que ho són directament les de fonts no renovables com els combustibles fòssils, la diferència entre aquests dos conceptes rau en la matèria que utilitzen i la disponibilitat que en tenim. Cal dir que tenim energies de fonts renovables com el sol i l’aire que s’estan treballant pel territori ,no al ritme desitjat però amb un punt d’acceleració que els tècnics creuen serà suficient per fer el canvi que necessita el planeta per la seva subsistència.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -