14.3 C
Amposta

Els hospitals alerten sobre la situació a les UCI: “Mai havíem passat d’una onada a una altra des d’un replà tan alt”

El més vist

- Advertisement -
Els hospitals adverteixen que les UCI s’ompliran ràpid si els casos de covid-19 augmenten, com es preveu que passi en els propers dies. “Partim d’una situació alta amb la previsió que vagi a pitjor la setmana que ve”, afirma el coordinador covid-19 de l’Hospital de Sant Pau, Pere Domingo, a l’ACN. “Mai havíem passat d’una onada a una altra des d’un replà tan alt”, coincideix el seu homòleg al Mar, Juan Pablo Horcajada, que ho atribueix a l’expansió de la variant britànica i l’aixecament de restriccions fa unes setmanes. El Mar detecta que la mitjana d’edat dels ingressos baixa, amb el 25% dels pacients a planta menors de 50 anys. Sant Pau no veu de moment grans canvis en l’edat, però sí que atén més sovint membres de la mateixa família.
Hi ha 495 pacients ingressats a les UCI a Catalunya -dades actualitzades divendres-; un nombre que ha anat pujant en els darrers dies després que el 26 de març baixés a 392. En la baixada de la segona onada, s’havia arribat als 317 (23 de desembre). El pic de la tercera onada va ser l’1 de febrer, amb 731 pacients.

- Advertisement -

Els professionals de l’Hospital del Mar fa unes setmanes que estan atenent entre 25 i 30 pacients en estat crític a causa del coronavirus, mentre que en el pic de la tercera onada n’hi havia uns 35 a les UCI. A l’Hospital de Sant Pau, hi ha uns 20 pacients a l’UCI, uns 30 en la tercera onada.

“Abans de Setmana Santa, vam veure que la davallada de pacients ingressats s’aturava i es convertia en un replà, en una situació alta”, afirma el doctor Juan Pablo Horcajada a l’ACN, i continua: “Estem sorpresos perquè no baixem de la tercera onada i ara el replà comença a pujar, ja que el ritme d’ingressos supera el ritme d’altes. Aquest canvi de tendència, sumat a l’augment dels indicadors que es preveu i la mobilitat de la Setmana Santa, ens fa pensar que ja estem davant de la quarta onada”.

“La situació actual és que anem creixent i és especialment preocupant a les UCI. Quan un pacient hi ingressa, no hi va per dies, sinó per setmanes”, fa notar el doctor Pere Domingo, que indica que l’ingrés a planta és una mica més àgil. L’hospital barceloní tenia aquest dijous 24 pacients a planta després de donar deu altes. “La diferència entre els pics i les valls havia estat més marcada entre onades. Ara, la vall entre la tercera onada i la quarta, si li volem dir així, és molt més alta”, afegeix el doctor Domingo, que preveu que els casos comencin a pujar a partir de la setmana que ve.

L’Hospital del Mar preveu plans de contingència per als propers dies amb dos escenaris sobre la taula. D’una banda, que la pujada d’ingressos sigui lenta i, per tant, es mantingui més o menys aquest altiplà; de l’altra, que augmentin ràpid quan es noti l’efecte de la Setmana Santa, tants de la mobilitat com de l’infradiagnòstic. “Encara que la pujada no sigui exponencial, el cúmul de pacients a les UCI serà inevitable i això pot posar els hospitals contra les cordes, amb un problema de saturació de serveis”, adverteix el doctor Horcajada.

El coordinador de la covid-19 a Sant Pau espera que l’augment de casos no acabi repercutint en la resta de l’activitat assistencial però assenyala que es preparen pel que pugui venir: “Si ens arriben casos, s’haurà de fer lloc i els recursos són limitats”.

L’objectiu dels hospitals és atendre els pacients amb covid-19 i els que necessiten cirurgia, proves o ingrés per altres motius, diu el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Mar. Aquesta ha estat una de les principals preocupacions dels centres sanitaris després de la primera onada. “Hi ha malalties que no esperen i hem d’atendre els pacients”, deixa clar.

Font: ACN
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -