14.3 C
Amposta

Els ajuntaments d’Esquerra Republicana diuen no al romanent de l’Estat

Els ajuntaments republicans consideren que la proposta del govern espanyol és una confiscació encoberta dels seus estalvis

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els consistoris republicans d’arreu de Catalunya no traspassaran els seus romanents a l’Estat. Per a Esquerra Republicana, la proposta del govern espanyol és inadmissible: és una maniobra de confiscació oculta dels estalvis dels ajuntaments, i una forma de perpetuar les receptes d’austeritat i recentralització.

Els republicans reivindiquen els ajuntaments com una peça clau per superar aquesta crisi sanitària, econòmica i social, des de la proximitat. I per fer-ho, cal que disposin de totes les eines i recursos. La proposta del govern espanyol “no té per objectiu afavorir els ajuntaments, com intenten fer creure, i així ho evidencia el fet que la mesura no recull cap ajuda per als consistoris que no tenen superàvit”, afirma l’alcadessa republicana de Sitges, Aurora Carbonell. Carbonell assegura que “el que de veritat pretén la iniciativa és treure profit dels estalvis de les administracions locals”.

La iniciativa del govern de l’Estat és un nou atac a les administracions locals, les quals han restat perjudicades des de l’aprovació de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i la LRSAL, impulsades pel ministre Montoro l’any 2013. Aquesta legislació, avalada també pel PSOE, ha obligat d’ençà els consistoris a complir amb la regla de despesa, la reducció del deute, i la impossibilitat de generar dèficits puntuals. Tot això suposa, avui, una acumulació de 17.000 milions d’euros que els ens locals no poden utilitzar.

La proposta anunciada ara pel govern espanyol implica que aquests 17.000 milions d’euros els ajuntaments els cedeixin en préstec a l’Estat, per poder utilitzar-los els propers 12 anys. Un 35% d’aquests recursos, amb un màxim de 5.000 milions, tornarien durant el curs 2020-2021, això sí, “amb condicions”. La resta, retornarien durant els següents 15 anys. Tot això implica que els consistoris no podrien disposar de 12.000 milions d’euros que són seus.

Els ajuntaments republicans ja es van oposar frontalment a les mesures preses l’any 2013, i ho tornen a fer ara. Els ens locals no són una banca de l’Estat, sinó la millor eina per atendre les necessitats dels ciutadans, dels veïns i les veïnes, especialment en un context d’emergència econòmica i social com l’actual.

Des d’Esquerra Republicana, defensem l’autonomia local, defensem els ajuntaments. “Diem no a la proposta de l’Estat: només una República Catalana ens permetrà ajudar els nostres municipis i la nostra gent”, clou Carbonell.

Redacció – E. C.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -