El racó de l'economista

Els 500 de l’Aldea Global

La setmana passada sortia publicat a la majoria de diaris d’informació general i econòmica que les 500 persones amb més patrimoni del món acabaven l’any essent més riques. Amb un increment de la seva riquesa respecte a l’any anterior d’un 25% de mitjana. La majoria d’aquests megàrics mundials provenen del sector de les noves tecnologies: Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Windows), Mark Zuckerberg (Facebook). Tanmateix, també hi ha altres que provenen d’altres sectors com el Mexicà Carlos Slim, o el gallec Amancio Ortega, màxim accionista d’Inditex.

Si analitzem, per exemple, la riquesa d’Amancio Ortega, per veure com s’ha incrementat aquesta en el darrer any, doncs resulta que el passat exercici 2019 les accions d’Inditex s’han incrementat un 44%, si això li sumem la distribució de dividends als accionistes, això vol dir que l’empresari gallec només amb les seves accions d’Inditex, sense comptar altres inversions, és quasi un 50% més ric que l’any anterior. Bé, en resum i sense fer cap més càlcul i cavil·lació: la seva fortuna està valorada en 76 milions de dòlars. Vosaltres mateixos compareu quan equival aquesta xifra astronòmica.

Tot indica que aquest any l’empresa de roba de moda continuarà pujant, sobretot, un cop que el seu portal de venda per Internet comença a rutlla a tota vela. El preu de l’acció ahir va tancar en 32 euros i no seria estrany que durant aquest curs festegés o sobrepassés els 40 euros per acció. La veritat que Inditex és una màquina de fer diners. El cert de tota això i d’aquestes xifres astronòmiques és que li dóna la raó a l’economista francès, Piketty, en què afirma que cada cop s’accentua més les diferències econòmiques entre les rendes de capital i les rendes de treball. Potser al final, si això no canvia, el Joker serà el nou ídol d’una massa de gent totalment empobrida.

Batiste Forcadell

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close