14.3 C
Amposta

Falsejant la veritat

Amb la ramaderia intensiva o industrial no s'aixeca el territori que s'ha buidat, només s'enriqueixen dues persones i les altres es mengen la merda que deixen aquestes explotacions amb nombrosos impactes ambientals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les declaracions fetes pel ministre de Consum al diari The Guardian han provocat una allau de declaracions fora de lloc i ha generat un debat públic en el qual es barregen mentides, desinformació i els interessos econòmics dels grans hòldings de la carn, falsejant el que ell va dir, és referir a l’agricultura extensiva com a molt sostenible i a la intensiva o macrogranges no sostenible i com a conseqüència una gran diferencia entre ambdós. Aquestes declaracions no varen agradar als grans empresaris del sector de la carn que varen posar els seus diners a treballar, comprant mitjans de comunicació per difondre la notícia que la carn que Espanya exportava fora el ministre havia declarat que era de baixa qualitat. La difusió la va fer una web vinculada a les macrogranges i la veren difondre altres mitjans de comunicació i va servir perquè la ultradreta, la dreta i el PSOE demanessin la dimissió del ministre. El codi deontològic d’aquests partits, la web i mitjans de comunicació que van difondre la notícia falsa, no existeix, és greu que en una “democràcia” passi una cosa terrible com aquesta i no hi hagi cap sanció pels que han muntat aquesta bretolada totalment falsa.

Segons la Directiva Europea es consideren macrogranges les que tenen 2000 o més caps de porcí, 1000 caps de vacu o 40.000 places d’aus de Corral i les que tenen menys animals, però alliberen 100 Tones de Meta a l’any. Cal dir que el full de ruta Europeu esmenta que la resolució verda i la sostenibilitat del sector primari són prioritàries en l’agenda de la Comissió Europea en aquesta legislatura, la seva estratègia, La Granja de Taula, busca un model de consum i producció d’aliments més sostenible reduint els pesticides la garantia d’aliments assequibles i saludables a curt i llarg termini per a tots els ciutadans. Un objectiu per arribar-hi és la reducció de la petja mediambiental de tots els sistemes alimentaris que són els responsables d’un terç de les emissions efecte hivernacle. La Directiva Europea sobre animals de granja estableix clarament que aquests han de viure i ser transportats en condicions que no impliquin maltractament, dolor, patiment, ben alimentats, amb aigua per beure, lliures de por, malalties i ferides. La Comissió Europea entén que totes aquestes garanties topen amb els abusos generalitzats d’aquestes grans explotacions, a més de ser una competència deslleial per la ramaderia extensiva, la qualitat que donen els animals és inferior a causa de l’estrès, medicaments i el menjar. La UE va deixar molt clar que estaven a favor del que el ministre de consum deia en l’entrevista així com els productors de ramaderia extensiva.

Aquest model de macro granges és el responsable de nombrosos impactes ambientals i socials com: La desforestació, la destrucció de biodiversitat, contaminació per Nitrats del sòl, contaminació d’aigües soterrades i l’aire. També és responsable que el territori rural es buidi, amb una patronal que fa explotació laboral i una gran contaminació ambiental, comentava una veïna d’un poble on hi ha aquest tipus d’instal·lacions que no poden obrir les finestres de casa per l’olor insuportable de merda, no es pot beure aigua de l’aixeta o dels pous per la contaminació. Cal tenir en compte que la carn que mengem d’aquestes explotacions són d’animals que no veuen la llum del dia i que no surten a pasturar. En canvi, la ramaderia extensiva protegeix les pastures que són importants per la captura del CO₂, ajuda a combatre els incendis forestals, contribuint a la sobirania alimentaria, ens aporta aliments sostenibles i fan una connexió entre camp i poble o ciutat a través dels paisatges i la cultura de la conservació del Medi Ambient.

Les principals comunitats amb macro granges destinades a la cria intensiva de porcs i aus de corral són Aragó amb 922,Castella i Lleó amb 582 i Catalunya amb 856. Les 115 de vacu estan distribuïdes a Catalunya 32, Navarra 11, Castella la Manxa 12,Castella i Lleó 19. Cal dir que al nostre territori i tenim explotacions intensives de porcs i aus de corral que estan dintre de tota aquesta dinàmica. El control d’aquestes explotacions les fa l’estat i no fa gaire Brussel·les ha dut Espanya als tribunals per la seva incapacitat de frenar la contaminació de nitrats provocada per aquesta ramaderia industrial, es vulnera també la Directiva sobre nitrats que té la missió de protegir la qualitat de l’aigua mitjançant la prevenció de contaminació de les aigües soterrades procedents de fonts agràries i hauríem de posar a la pràctica del que contamina paga i que no ho hagi de pagar la ciutadania. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -