EbreNotícies

El que va passar a Txernòbil podria passar a Ascó?

La popular sèrie d’HBOChernobyl ha fet entrar la preocupació a una part de la població que és qüestiona la seguretat de l’energia nuclear i més en el nostre cas, que tenim molt a prop les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó.

A una entrevista de Rac 1, han parlat amb Ferran Tarrasa, cap d’enginyeria en planta a la central nuclear d’Ascó, i amb Diego Pérez, tècnic en vigilància d’estructures a la mateixa central per desmentir i explicar com fan per evitar els accidents.

Els enginyers asseguren que no podria passar el mateix a Ascó, ja que Txernòbil era un sector molt gran i difícil de controlar la seva totalitat. Els treballadors no estaven formats. “Els operadors tenien ordres de dalt per fer aquelles proves i qualsevol dubte era menyspreat i menystingut. Aquí, el cap de torn té responsabilitat civil; es posarien en un bon embolic si acatessin ordres que anessin en contra de la seguretat de la planta”, explica Diego Pérez.

A més la seguretat de les centrals privades són propietat d’empreses privades i que, per tant, operen sota interessos comercials, està constantment controlada per personal del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) “El CSN té dos o tres tècnics residents a cada central, que en tot moment revisen el que passa i poden exigir informació de cada operació que es porta a terme. En el cas d’una avaria, n’estan informats a l’instant”, aclara Diego Pérez.

Per una banda, el de Txernòbil tenia una complicació que no tenen els d’Ascó o Vandellòs, perquè aquests es fan servir només per generar electricitat i el soviètic també s’utilitzava per a la fabricació d’armes nuclears. També, els reactors RBMK de Txernòbil no estaven protegits dins d’un edifici de contenció radioactiva, sinó que eren dins d’un edifici industrial convencional. “Si a Txernòbil haguessin tingut un edifici de contenció com els de les centrals occidentals, haurien pogut contenir la radiació” afegeix Ferran Terrasa.

Cada cop les centrals nuclears són més segures, ja que han aprés d’altres catàstrofes com la de Fukushima que va ser a causa d’un tsunami i es té en compte molts factors externs com el descarrilament d’un tren o desastres naturals.

Font: RAC 1

Redacció J.V

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close