14.3 C
Amposta

El projecte “S.O.S. Samaruc” aconsegueix augmentar la població d’aquest peix

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El samaruc és un peix d’aigua dolça en perill crític d’extinció. És una espècie endèmica del litoral peninsular mediterrani, és a dir que en tot el món només es troba al País Valencià i al sud de la província de Tarragona.

Davant la situació crítica en què es trobava el samaruc l’any 2014 “Paisatges Vius” inicia el projecte SOS Samaruc, una iniciativa per evitar l’extinció del samaruc com a espècie al planeta. En l’àmbit operacional l’objectiu era duplicar el nombre de poblacions de samaruc a Catalunya abans del 2020 i que el 80% de les poblacions existents siguin viables. A hores d’ara la valoració del projecte no pot ser més positiva: actualment hi ha 7 poblacions de samaruc a Catalunya, 5 de les quals són viables. Per tant, a un any de la finalització del projecte, s’estan assolint els objectius plantejats: s’han creat 3 noves poblacions i les poblacions viables han passat de ser 2 a 5.

El projecte inclou bàsicament dos tipus d’actuacions de conservació: per una banda la creació o restauració de llacunes litorals i per l’altra l’alliberament de samarucs. S’han fet actuacions de conservació realitzades en 5 llacunes: a la llacuna de l’Estany Tort, a la del Port de l’Estany i a la llacuna del Torrent del Pi, totes tres de l’Ametlla de Mar a la de la Cala Justell de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant creada per excavació el 2018 i el 2019 i l’ampliació de la llacuna de l’Illa de Buda.

A les llacunes del projecte (excepte a la de l’Illa de Buda, que està situada en una reserva integral) s’hi ha construït elements per regular les visites i sensibilitzar als visitants en forma de tanques de protecció, observatoris i cartells informatius.

Des del principi l’equip del projecte SOS Samaruc està format per tres entitats: Paisatges Vius, el Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre i la Fundació Andrena.

Entre 2015 i 2019 el projecte ha comptat amb el suport econòmic del Ministerio para la Transición Ecológica a través de la Fundación Biodiversidad, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació Andrena i del Grup Giró.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -