14.3 C
Amposta

El Parlament votarà la proposta de llei per modificar el Fons Nuclear aquest dijous

PSC, Junts i Comuns rebutgen allargar el procediment i tramitar per la via de la lectura única la modificació del Fons de Transició Nuclear

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Parlament tramitarà per la via de la lectura única la proposta de llei per modificar el Fons de Transició Nuclear. Això ha suposat limitar la presentació d’esmenes fins les sis de la tarda d’aquest dimarts, abans del seu debat i votació final aquest pròxim dijous. El PSC, Junts per Catalunya i els Comuns han votat en bloc a favor de tramitar pel procediment urgent la proposta perquè pugui ser aplicada al més aviat possible, sense tancar la possibilitat de debatre la incorporació de noves esmenes. En contra, principalment, han votat ERC, la CUP i Cs. Els republicans han reiterat la seva bel·ligerància davant l’aprovació en lectura única tot argumentant que es tracta d’una qüestió que exigeix un treball més ampli per la seva importància.

La tramitació en lectura única, per la via urgent, ha guanyat per 72 vots a favor i 54 contra després d’un nou debat durant el qual els diferents portaveus, a banda de defensar la seva pròpia proposta de reforma del Fons de Transició Nuclear, no han evitat retrets dedicats als seus contrincants.

Des del PSC, el diputat Joaquim Paladella ha defensat l’ampliació dels fons al 50% i a un nombre més gran de municipis que l’actual, fet que suposaria arribar als 60 dels 120 milions d’euros recaptats i a un major nombre de municipis sobre els quals impacta l’activitat nuclear. “És molt més just, es miri per on es miri”, ha assegurat. El diputat socialista ha mostrat mà estesa a parlar amb la resta del grup, arribar a acords i aprovar esmenes per “blindar la normativa”, però ha recordat la necessitat que s’aprovi al més aviat possible perquè pugui entrar en vigor l’1 de gener.

Des de Junts per Catalunya, que ja des d’un primer moment va anunciar el seu suport a la iniciativa socialista, han carregat contra ERC. La diputada Irene Negre ha acusat els republicans de practicar el “filibusterisme parlamentari” per intentar torpedinar la votació, portant el cas davant el Consell de Garanties Estatuàries. Ha defensat que Junts esmenarà el text socialista per demanar més recursos i governança com a via més efectiva per millorar la proposició. “Encara que alguns pensin que amb 33 diputats de 135 estan legitimats per imposar i demanar adhesió a les seves idees quan ni tan sols el seu Govern disposa del suport en aquest cambra dels grups que el van investir”, ha retret, tot acusant els republicans de “jugar a la contra”.

Catalunya en Comú s’ha sumat també a la proposta de votació en lectura única dels socialistes amb l’argument que millora substancialment l’actual dotació del 20% dels municipis i davant la necessitat que la mesura pugui entrar en vigor de forma imminent. “No podem perdre temps. No valen més excuses de que s’ha de fer diferent i tornar-ho a retardar”, ha manifestat el diputat tortosí Jordi Jordan, qui ha considerat un “pas històric” l’increment de la dotació, si bé ha admès que el text és “millorable” en aspectes com la governança i el radi d’afectació municipal tenen marge de millora, donant més “protagonisme” als ajuntaments.

Oposició de republicans, CUP i Cs

La votació en bloc de socialistes, juntaires i comuns a favor de la urgència ha suposat la derrota de les posicions defensades per la formació de Govern, ERC. La diputada Maria Jesús Viña ha recriminat que la proposta del PSC modifica el radi d’afectació i la governança, aspectes que, considera, “no es pot fer sense tenir en compte el territori”. Ha demanat obrir un procediment de treball legislatiu per tenir en compte tots els agents institucionals, socials i econòmics afectats. Per contra, ha lamentat que no es podran crear ponències de treball i s’hauran de presentar esmenes a corre-cuita: “modificarem una llei exprés sense escoltar el territori”. “És un tema massa important per no treballar-lo bé”, ha sentenciat.

Amb arguments diferents, Cs s’ha afegit també a l’oposició de la votació en lectura única tot argumentant que bona part de les presses responen a interessos partidistes per la proximitat de la campanya electoral de les municipals. Des de la CUP, la diputada Laia Estrada també s’ha oposat al procediment, ha reclamat elevar al 90% del fons els traspassos als municipis i garantir que se’n beneficiïn les petites i mitjanes empreses del territori, en detriment de les grans corporacions.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -