14.3 C
Amposta

El Parc Natural dels Ports enceta un nou projecte de seguiment en directe d’àguiles marcenques

El projecte pren el relleu al seguiment durant sis temporades a un niu d’àguiles calçades

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Parc Natural dels Ports posa en marxa avui el seguiment en directe d’una de les espècies més desconegudes al Parc. El nou projecte seguirà amb una càmera web el procés de nidificació d’una parella d’àguiles marcenques i agafa el relleu al seguiment que durant sis temporades s’ha realitzat en un niu d’una parella d’àguiles calçades.

L’àguila marcenca (Circaetus gallicus) és un gran rapinyaire forestal d’interès comunitari inclòs a l’annex I de la Directiva d‘aus, és a dir, objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats. S’alimenta, gairebé en exclusiva, de serps, les quals detecta, captura i engoleix gràcies a diverses adaptacions morfològiques. És una au migrant transahariana i la major part dels exemplars arriben a la península Ibèrica al març, d’aquí li ve el nom de marcenca.

Imatge de la parella d’àguiles marcenques al niu

L’àguila marcenca és una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports. Al Parc només es coneixen quatre parelles nidificants, tot i que probablement n’hi hagi més. S’espera que aquest projecte de seguiment mitjançant càmera web contribueixi a millorar el coneixement del seu procés de nidificació, biologia, hàbits i dieta.

La parella de marcenques objecte d’aquest seguiment es va localitzar el 2012 i se li coneixen dos nius. El niu actual està situat en una pineda de pinassa (o pi negral) a la part alta del Parc Natural i el fan servir des de l’any 2018. Enguany, el mascle hi va arribar el 16 de març i les primeres imatges de la femella són del dia 18. Les visites cada cop més continuades al niu per portar-hi branques i alguna presa feien preveure que tornarien a triar aquest niu. La càmera que permet a tothom seguir en directe l’espècie a través de Youtube s’ha activat aquest dimecres, després de la posta de l’únic ou el passat 8 d’abril. S’espera un període d’incubació entre 42 i 47 dies i una estada al niu de 70 o 78 dies més.

Instal·lació dels equips
Imatge de la instal·lació dels equipaments de seguiment

Al canal de Youtube @aguilamarcenca-pnports es poden veure alguns vídeos en alta qualitat dels moments clau d’aquests darrers dies i, a partir d’avui mateix, comença la retransmissió en directe durant les hores de llum.

La càmera web i tot el dispositiu necessari per a la transmissió en directe es va instal·lar durant l’hivern, quan les àguiles encara no havien arribat a les zones de nidificació. Els treballs els ha dut a terme la brigada de manteniment i tècnics del Parc, amb el suport de les empreses especialitzades Miranatura i EPORTS.

Sis temporades de seguiment de les calçades

Aquest nou projecte pren el relleu del seguiment que des de l’any 2017 s’ha realitzat a una de les parelles d’àguiles calçades (Hieraaetus pennatus) que viu al Parc Natural. El projecte va concloure l’any passat amb bons resultats i des del Parc han destacat que ha permès recopilar dades importants sobre la dieta de l’espècie, i també sobre aspectes de la seva biologia i comportament. A més, s’ha ampliat el coneixement sobre les eines i la tecnologia per dur a terme aquest tipus de seguiments amb càmera web.

Així mateix, cal destacar el vessant educatiu, divulgatiu i sensibilitzador del projecte que, de manera indirecta, ha donat a conèixer el Parc Natural dels Ports a tot el món. El canal de Youtube de les àguiles calçades ha tingut gairebé 3.000 subscriptors i acumula més d’un milió de visualitzacions.

El blog amb tota la informació del projecte i el canal, que aplega 138 vídeos que resumeixen els moments clau del seguiment, continuaran disponibles.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -