14.3 C
Amposta

El Museu de la Rereguarda del Perelló, un viatge a través del temps

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Museu de la Rereguarda del Perelló, ofereix als seus visitants un viatge a través del temps a través de les seves 4 plantes repletes de més de 1000 peces històriques. Des del neolític fins a principis del segle XX, la primera planta presenta una gran col·lecció d’objectes, mentre que les tres plantes restants estan dedicades a la Guerra Civil Espanyola i als fets importants relacionats amb la població del Perelló, que va ser la població de Catalunya més bombardejada.

Per conèixer aquest museu hem pogut parlar amb Sergi Margalef, director del Museu de la Rereguarda:

– Quan i com va obrir les portes el Museu La Rereguarda?
El Museu la Rereguarda s’inaugura l’any 2018, en commemoració del 80è aniversari dels bombardeigs de la població del Perelló. Cal destacar que El Perelló fou la població de Catalunya més bombardejada durant la Guerra Civil, en concret durant els dies 15, 16 i 17 de desembre de 1938, caigueren més de 2.000 bombes d’aviació a la població, deixant pràcticament arrasat tot el nucli urbà.

-Més de 1.000 peces de diferents èpoques, i on s’expliquen els fets més importants en cadascuna d’elles. És difícil reunir tot aquest material? Com i quant us ha costat arribar a tenir tot aquest material?
Penso que a dia d’avui seria molt difícil aconseguir tots aquests objectes, i crec que cada dia en serà més, ja que en estar molts d’ells a l’aire lliure i al ser la gran majoria objectes de ferro, acaben deteriorant-se moltíssim fent inviable en molts casos la seva restauració.
Antigament, i com hem comentat anteriorment, la població del Perelló, sempre ha estat un lloc molt important de pas, tant de persones, mercaderies i no ens oblidem, també, d’exèrcits. Aquest fet ha propiciat aconseguir objectes bèl·lics no solament de la Guerra Civil, sinó de guerres anteriors com la Guerra dels Segadors, la Guerra de la Independència o les Guerres Carlines.

-Heu fet exposicions en molt de valor per a Catalunya
Actualment, tenim diferents objectes deixats a museus de tot el territori, tant catalans com estatals.
Igualment, el Museu la Rereguarda, alberga objectes deixats d’altres museus, fet que ens ajuda a créixer en aquells episodis històrics que per una raó o una altra ens ha estat impossible de trobar al municipi.

Foto: Cedida

– Costa tirar endavant un museu?
Crear un museu des de zero, avui dia, i més sent de caràcter bèl·lic, és molt difícil, més que res per tota la documentació que s’ha d’aportar. Primerament, es legalitza l’espai on es vol albergar l’exposició i ja després totes i cadascuna de les peces que hi aniran a dintre.
Cal destacar l’ajuda i el recolzament que sempre hem tingut per part de l’Ajuntament del Perelló per a què tots aquests fets hagin estat possible.

Foto: Cedida

– Creieu que esteu prou valorats?
Tot i ser un museu jove, estem contents de la rebuda que sempre hem tingut per part de la gent del territori. Cal pensar, però, que tot i estar oberts des de finals de 2018, hem estat quasi dos anys inoperatius a causa de la Covid. Per sort, però, avui dia tornem a tenir molt de públic, en ganes d’aprendre de la nostra història.

– Quines mancances creieu que tenim al territori?
Des del meu punt de vista amb el patrimoni tan ric que tenim en el nostre territori, les administracions no fan prou per mirar de salvaguardar tot el patrimoni que tenim. Penso que salvaguardar la nostra història i mantenir-la viva és cosa de tots i totes, i solament d’aquesta manera miràrem de no tornar a cometre tots els errors que hem fet en el passat. Per això són tan importants espais com el Museu La Rereguarda, per difondre i mantenir viva la memòria de tots els nostres avantpassats.

– Ara mateix com està distribuït el museu? Quines són les pròximes exposicions que podrem visitar?
El museu està distribuït en 4 sales on el visitant realitza un recorregut en el temps des de les primeres pedres de sílex trobades al municipi ara fa uns 10.000 anys fins a les últimes peces d’artilleria trobades de la Guerra Civil Espanyola.

Foto: Cedida


A més comptem amb una sala d’exposicions temporals i una sala d’audiovisuals on es pot veure un documental realitzat durant els actes que es varen fer el 2018 durant el 80è aniversari dels bombardeigs al municipi del Perelló.
Fins ara, hem tingut una exposició temporal, dedicada al cos de Mossos d’Esquadra, col·lecció particular de l’Eduard Ollé, un dels col·leccionistes més importants en temàtica Mossos d’Esquadra que hi ha actualment.
Ara, estem recopilant una nova exposició temporal dedicada als bitllets locals que es varen utilitzar durant la Guerra Civil Espanyola a molts municipis catalans, entre ells El Perelló, a causa de l’escassetat de moneda circulant.

Foto: Cedida


– Quina és la que més èxit ha tingut entre la població?
El passat 10 de setembre de 2022 amb la col·laboració de l’Ajuntament del Perelló vàrem realitzar la 1a Fira d’Antiguitats i Artesania del Perelló, on vingueren més de 2.000 persones i 45 paradistes vinguts d’arreu del territori. Estem molt contents de l’acceptació tinguda i esperem poder tornar a fer una segona edició de la fira aquest mes de setembre de 2023. Us mantindrem informats de totes les noves novetats en breu.


– Com som una ràdio musical ens agradaria saber quina és la teva cançó preferida i perquè
Em quedo amb qualsevol autor del territori, en diria molts com Els Catarres, Doctor Prats, buhos, Txarango, Joan Rovira… Tenim molt de talent a casa nostra i penso que cal potenciar-los i que millor com en cadenes del territori com la vostra per així fer-ho, tal com avui esteu fent en nosaltres. I sí em tingues de decantar en una cançó, em decantaria en una cançó optimista com Volcans de Buhos.

Redacció- Xavi Llambrich

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -