14.3 C
Amposta

El Museu de la Pauma del Mas de Barberans reivindica l’artesania de les fibres vegetals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Museu de la Pauma del Mas de Barberans acull fins al novembre d’aquest 2022 Elogi a la cistelleria, una mostra de producció pròpia, comissariada per l’artesà Joan Farré i l’escenògrafa Maria Pons, que té per objectiu posar en valor l’artesania de les fibres vegetals elaborada a casa nostra i les múltiples possibilitats que comporta, ja que avui en dia treballar en fibres significa explorar i interrelacionar altres disciplines com ara el disseny o l’art contemporani, com ja es va poder veure en l’exposició sobre artesania europea LookoutElogi la cistelleria posa el focus aquí i s’hi exposen un total de 52 peces de divuit artesans i artesanes d’arreu de Catalunya i l’estat.

“No treballem amb fibres vegetals per garantir la supervivència d’unes tècniques del passat sinó per projectar-nos cap al futur”, va apuntar Joan Farré, tot reforçant la idea que l’artesania de les fibres ha deixat de ser un ofici en vies d’extinció per convertir-se en una activitat de futur totalment vinculada als criteris de sostenibilitat, respecte a l’entorn i consum responsable que tanta vigència tenen en l’actualitat.

Allò que uneix els divuit artesans i artesanes que participen en aquesta exposició és que utilitzen com a matèria primera les fibres vegetals i que a l’hora de manipular-la ho fan basant-se en les tècniques de cistelleria tradicional, segons explica la també comissària Maria Pons. “Hi ha artesans, dissenyadors i artistes però la majoria acaben experimentant amb diferents vessants creatives”, afegeix Pons tot precisant que tots i totes han guanyat algun premi o menció especial en el Certamen Internacional de Fibres Vegetals del Museu de la Pauma o el de Salt.

Les peces exposades son diverses tant pel que fa als materials (pauma, palla de sègol, espart, vímet, jonc, cinta de castanyer, bova, canya,…) com pel que fa les tècniques i als propòsits (utilitaris, de disseny o artístiques). Així podem trobar des de les tradicionals cofes de palangre per pescar i els cabassos o coves, fins a bosses de mà, làmpades de bova o escultures de materials diversos. Independentment de la trajectòria de cada autor, totes les peces han estat produïdes expressament per a l’exposició i mostren el treball actual de cadascun dels participants.

L’espai expositiu s’ha concebut com una mena de viver, on en lloc d’espècies vegetals creixen peces elaborades d’acord amb els paràmetres de la cistelleria tradicional. L’exposició es podrà visitar fins a finals del 2022 i es complementa amb un audiovisual de deu minuts en què intervenen els dos comissaris, i un full de sala on hi consten els preus i característiques bàsiques de totes les obres que estan a la venda.

Els autors i autores presents a Elogi a la cistelleria són: Josep Mercader (Torroella de Montgrí), Jesús Maria Quintero (Torreagüera-Murcia), Antonio Rodríguez (Rota-Cadis),  les artesanes d’Artpauma (Mas de Barberans), Enrique Taboas (Sangenjo-Pontevedra), Simone Simons (Chelva-València), Paco Trepat (Lleida), Ana Isabel Sánchez (Bellvei), Joan Clop (Linyola), Tim Johnson (Vilanova i la Geltrú), Mònica Guilera (Vilanova i la Geltrú), Maria Escura (Cànoves i Samalús), Palmira Rius (Lleida), Pere Batlle (la Bisbal d’Empordà), Carles Alcoy (Mataró) i Joan Farré (Folgueroles).

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -