14.3 C
Amposta

El municipalisme expressa el seu malestar per un acord que “hipoteca” les finances municipals i “discrimina” els romanents

Lluís Soler: "Amb aquest acord es confisquen els superàvits municipals, es crea un greuge entre els municipis amb i sense romanent, i es posa en dificultat el pagament ràpid a proveïdors, una de les eines clau per ajudar a la reactivació socioeconòmica”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Lluís Soler, ha enviat aquest dimarts una carta a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i al president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, mostrant el rebuig del municipalisme català a l’acord entre el Govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que suposa que els municipis hagin de cedir tot el romanent de tresoreria per poder utilitzar-lo per a la reactivació socioeconòmica.

Segons el president de l’ACM, Lluís Soler, “amb aquest acord es confisquen els superàvits municipals, es crea un greuge entre els municipis amb i sense romanent, i es posa en dificultat el pagament ràpid a proveïdors, una de les eines clau per ajudar a la reactivació socioeconòmica”. Soler també manifesta que “els ens locals no han de ser el banc del govern de l’estat. La bona feina feta i la gestió eficient dels ens locals hauria de revertir directament en els ciutadans i ciutadanes de cada municipi, amb polítiques de reactivació que decideixin els alcaldes i alcaldesses segons les necessitats dels seus pobles i ciutats”.

L’Associació també critica que l’acord no resol els problemes de liquiditat dels municipis i, sobretot, no ofereix cap alternativa ni estableix cap compromís de transferència de recursos a aquells municipis que no disposen de romanents de tresoreria. Segons Lluís Soler, “això només ajuda a crear municipis de dues velocitats i generar més separació entre aquells ens locals que financerament estan sanejats i aquells que no”.

El pacte entre el Govern espanyol i la FEMP estableix que els ens locals podran utilitzar el superàvit de 2019 i que els que vulguin hauran de cedir en préstec a l’administració de l’estat la totalitat dels seus romanents de tresoreria que els seran retornats en un termini de deu anys. Per la seva banda, el govern espanyol transferirà als ens locals que hi participin 5.000 M€ en proporció a la participació de cada un, entre 2020 i 2021. Una xifra que des de l’Associació es considera insuficient per cobrir els municipis que quedarien fora de la proposta. El municipalisme català creu que són els ens locals els qui han de poder disposar i utilitzar els seus romanents i, a més, insisteix que cedir la totalitat del romanent pot fer que els ens locals tinguin dificultats per assegurar que el període mitjà de pagament als proveïdors no superi el termini màxim previst en la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.

L’Associació també critica que l’acord no resol els problemes de liquiditat dels municipis i que, sobretot, no ofereix cap alternativa ni estableix cap compromís de transferència de recursos a aquells municipis que no disposen de romanents de tresoreria.

Des de l’ACM es considera que la no exigència del compliment de la regla de despesa s’hauria de fer extensiva també per a l’exercici 2021, ja que els ens locals encara estaran donant resposta a les conseqüències econòmiques, socials i sanitàries provocades per la Covid-19.

L’ACM, que no forma part de la FEMP ja que és una associació municipalista estrictament catalana, també critica que en cap moment ha pogut participar de l’acord ni aportar la veu del municipalisme català, tot i ser l’entitat municipalista de referència a Catalunya amb més d’un miler d’associats, entre els quals 938 municipis adherits del total de 947 i tots els 41 consells comarcals i les 4 diputacions provincials catalanes, més encara quan més de la meitat dels ens locals del país no formen part de la FEMP, excloent el municipalisme català de les converses i negociacions sobre els seus propis romanents.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -