14.3 C
Amposta

El Medi Ambient i l’Agenda Climàtica

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Organització Meteorològica Mundialha fet públic el seu informe anual sobre la qualitat de l’aire, del clima i la influència dels incendis forestals sobre l’aire que respirem, l’aigua de boca, la salut de les persones i els ecosistemes, a través de les moltes dades recollides en treballs de camp fet pels seus tècnics que volen posar una mica de llum en la petita foscor del canvi climàtic que ens està portant al límit. Assenyalen que les altes temperatures i les condicions meteorològiques seques fan augmentar el nivell de partícules en suspensió fines (PM 2,5) cada cop que puja la temperatura i la previsió és l’augment dels incendis forestals i la contaminació atmosfèrica que afectarà la salut de les persones i a una gran quantitat d’ecosistemes, aquests contaminants atmosfèrics es dipositen des de l’atmosfera a la superfície terrestre i poden afectar frontalment a la qualitat de l’aigua de boca.

L’informe es refereix aquest fenomen com les onades de calor amb condicions estables a l’atmosfera superior, alta radiació solar i baixa velocitat del vent que dona lloc a greus episodis de contaminació que continuaran, es preveuen un augment de les freqüències, intensitats i duració de les ones de calor que poden provocar, la sanció climàtica, aquesta sanció climàtica és la producció d’ozó en l’àmbit del sol que té un efecte molt negatiu en l’aire que respirem. La qualitat de l’aire afecta a tots els ecosistemes amb la deposició atmosfèrica, els contaminants de l’aire es dipositen des de l’atmosfera a terra sent les deposicions de sofre, ozó o nitrogen les que tenen un efecte més negatiu per l’aigua neta de boca, la biodiversitat dels ecosistemes o l’emmagatzemen de carboni, sent un actor directe però negatiu en el rendiment de les collites agrícoles. Les partícules i les cendres que provoquen els incendis contribueixen a la contaminació de totes les masses d’aigua, pantans, basses, aqüífers o rius reduint-ne la qualitat. Els incendis provoquen una gran erosió en el sol amb molts de problemes quan plou intensament que deriven en inundacions i són difícils de gestionar a més arrosseguen cendres que interfereixen en les plantes de potabilització d’aigües.

Per fer front aquests fenòmens la UE ha reduït les emissions de reducció neta pel 2030 al 55% que els països hauran de posar en la seva agenda i fer els deures de veritat, estem en un planeta que s’escalfa per qüestions naturals i humanes a causa dels gasos efecte hivernacle i ens vol recordar que fins i tot les societats molt ben preparades no estan fora de perill dels fenòmens meteorològics extrems, l’home no els pot controlar, són ells que ens controlen a nosaltres. Per fer un bon control d’aquests fenòmens cal mantenir un bon ritme de reduccions d’emissions de GEH i marcar objectius molt més ambiciosos dels que tenim ara si volem complir amb totes les garanties dels Acords de París sobre el clima.

La UE és molt vulnerable al canvi climàtic i a la variabilitat del clima, però som l’avantguarda innovadora d’iniciatives d’adaptació al nou clima amb el qual haurem d’acostumar-nos a viure. L’informe repassa els escenaris futurs, que amb independència dels nivells d’escalfament global les temperatures seguiran pujant a totes les regions de la UE a un ritme superior que fins ara, ens diu l’informe que la pujada de temperatura podrà estar de l’ordre de 2,5 °C superant tots els límits crítics afectant negativament a ecosistemes i persones, per la qual cosa podem suposar un futur molt negre si no ho esmenem abans. Una gran part dels incendis forestals són pels episodis extrems, els quals ni les comunitats ni els ecosistemes i estan adaptats, el canvi climàtic i les persones estan creant les condicions perquè els incendis siguin més freqüents, amb més intensitat, més devastadors i amb més virulència creant un marc molt negatiu en el socioeconòmic i ecològic dels pobles i ciutats i no cal dir que aquesta sequera extrema no ens ajuda en res a la mitigació d’aquests fenòmens. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -