14.3 C
Amposta

El maig del 2020 és el més càlid a les Terres de l’Ebre des que hi ha registres

Durant la nit de l'1 al 2 de maig entre el Baix Ebre i el Montsià (20 °C a Mas de Barberans i 20,4 °C a l'Observatori de l'Ebre)

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El mes de maig del 2020 ha sigut el més càlid a les Terres de l’Ebre però també a la resta de Catalunya i a escala mundial des que hi ha registres, segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus (C3S). Malgrat que en algunes regions d’Europa el maig s’ha presentat lleugerament més fred, en termes generals la temperatura ha sigut 0,63 graus més alta respecte a la mitjana mensual del període de referència 1981-2010, uns 0,05 graus més alta que el segon maig més càlid fins ara, enregistrat el 2016.

Algunes zones concretes fins i tot han experimentat un destacat ascens de la temperatura aquest maig del 2020 respecte a la mitjana, com és el cas de Sibèria, on les anomalies han arribat a ser de fins a 10 graus superiors a les normals. Altres zones destacades per aquesta anomalia positiva són els Andes xilens i argentins, l’Antàrtida occidental i oriental i algunes regions de l’Amèrica del Nord, l’extrem nord d’Amèrica del Sud, el centre de l’Àfrica i el sud-est de l’Àsia. Per altra banda, algunes zones d’Europa, el centre i l’est del Canadà i dels Estats Units, el Brasil, Austràlia i l’Himàlaia han presentat anomalies negatives.

Moltes zones de Catalunya han patit un mes de maig excepcionalment calorós, amb temperatures mitjanes per sobre dels 20ºC, fet que ha suposat que observatoris meteorològics centenaris, com el de l’Ebre o el Fabra de Barcelona, hagin registrat el maig més càlid dels últims 100 anys.

El mes de maig ha estat càlid a gran part de Catalunya, i molt càlid a punts del litoral central, prelitoral, la plana de Lleida, Prepirineu i Pirineu, amb una distribució de la precipitació molt irregular, segons el balanç climàtic del mes que avui ha publicat l’SMC.

«La inhibició dels fluxos freds provinents d’altes latituds conseqüència del recorregut meridional de les pertorbacions i la configuració anticiclònica de la segona meitat del mes han donat com a resultat un maig a càlid tot el país, superant en molts casos el maig del 2015, que fins ara era el referent càlid contemporani», ha resumit l’SMC.

De fet, a partir del dia 19 de maig les temperatures a molts punts de Catalunya van superar els 30ºC, amb una màxima que es va assolir el dia 22 de 35,3 ° C a Seròs (Segrià).

Una màxima rècord de maig es va registrar a l’estació meteorològica de Badalona-Museu (14 anys de dades), que el dia 21 va mesurar 29 °C, superant els 28,8 °C del 28 de maig del 2006.

A més, durant el mes de maig 12 de les 146 estacions de la xarxa automàtica amb més de 10 anys de dades han tingut la temperatura mínima més alta de la seva sèrie, repartides de manera irregular al llarg del país, però amb una concentració a l’Alt Empordà i el Prepirineu.

L’informe de l’SMC destaca que a principis del mes de maig ja es van registrar les primeres nits tropicals de l’any (temperatura mínima diària per sobre dels 20 °C). Les primeres, durant la nit de l’1 al 2 de maig entre el Baix Ebre i el Montsià (20 °C a Mas de Barberans i 20,4 °C a l’Observatori de l’Ebre).

La nit del 6 al 7 de maig també se’n va registrar una a Barcelona- Can Bruixa, la més primerenca de la seva sèrie de 33 anys, però no a la resta d’estacions de Barcelona, i la nit del 22 al 23 l’estació de Barcelona- Raval va registrar la primera de l’any (20 °C), la més primerenca de la seva sèrie de 13 anys, avançant-se un dia a les dels anys 2007 i 2011.

L’Observatori Fabra de Barcelona ha registrat en el mes de maig una temperatura mitjana de 20ºC, superant en 0,3ºC la mitjana que havia mesurat al maig del 2015. Això se suma al fet que el passat mes de febrer també va registrar el màxim històric de calor en un mes de febrer en mesurar el dia 3 d’aquell mes una màxima de 22,4ºC, superant l’anterior rècord del 2019.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -