Salut i bons aliments

El grup dels greixos i olis (1a part)

Els greixos i olis comestibles són productes alimentaris d’origen vegetal, animal o marí, que estan formats principalment per triglicèrids –una classe de greix que es troba a la sang- i que poden contenir petites quantitats d’altres lípids i àcids grassos lliures. Les diferències entre uns –els triglicèrids- i els altres consisteixen en la classe d’àcids grassos que contenen i en la proporció que en tenen. El terme “greix” s’usa generalment per referir-se als lípids que estan en forma sòlida, a temperatura ambient (a uns 20 °C), mentre que els que continuen líquids són coneguts com a “olis”.

Els greixos i olis són un grup d’aliments que constitueixen un component important en la nostra dieta; per la qual cosa se’n requereix un consum diari mínim. També són els responsables de la textura de l’aliment, i com no, són primordials per a donar-li sabor al menjar. Tot i això, s’ha de tenir present, que, principalment als països desenvolupats, alguns o bastants problemes de salut s’associen amb un consum excessiu d’aliments rics en greixos.

VERITAT o FALS

El consum de cervesa encara que sigui moderat provoca gasos.

FALS. Un pioner i recent estudi de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid fa caure aquest mite. Sempre hem pensat que la cervesa ens infla, que provoca gasos, un mite molt estès que poc té a veure amb la realitat. Aquest nou estudi demostra que un consum moderat d’aquesta beguda fermentada no augmenta els episodis de reflux gastroesofàgic.

L’objectiu principal d’aquest estudi va ser avaluar si el consum moderat de cervesa s’associaria amb la generació de símptomes digestius alts com acidesa, regurgitació i sacietat precoç en el període posterior als àpats. Pel que es desprèn d’aquest treball d’investigació, el consum de cervesa no sembla promoure els símptomes dispèptics, aquells que provoquen una digestió pesada i de reflux quan és consumida de forma MODERADA, és a dir, 2 canyes al dia pels homes i 1 per a les dones. I és que, al cap i a la fi, no és tan dolenta com creiem, ja que es tracta d’una beguda natural que forma part de la dieta Mediterrània. El consum moderat de cervesa, insistim, moderat, pot formar part d’una alimentació equilibrada degut a les propietats que li confereixen la seva baixa graduació alcohòlica i les matèries primeres amb què està elaborada.

LA XIFRA

Hi ha tres grans tipus d’afeccions alimento-dependents: les malalties cardiovasculars, la diabetis i alguns tipus de càncers. Es tracta precisament de tres de les malalties amb més impacte en els nivells de mortalitat i pèrdua de salut en la població. A més, l’alimentació està clarament implicada en el sobreprès i l’obesitat. Si ens fixem en l’Estat espanyol, es poden atribuir a l’alimentació insana entre el 40-55% de les malalties cardiovasculars, el 45% de les diabetis i entre el 30-40% d’alguns càncers com els d’estómac i còlon. En total, tenim 6 milions de persones malaltes el principal factor de risc de les quals ha estat l’alimentació insana.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close