Salut i bons aliments

El grup de la llet i productes derivats (1a part)

La llet és un dels aliments més complets i equilibrats, ja que aporta una rica varietat de nutrients essencials, proteïnes d’un alt valor biològic, vitamines i minerals que la fan un aliment bàsic a totes les edats. A més, té innumerables aplicacions gastronòmiques.

No hi ha cultura al món que no tingui la llet com un dels aliments de referència, sigui llet de vaca, de cabra o d’ovella. De la llet se’n treuen una gran varietat de productes com són els formatges, els iogurts i la nata.

Segons el percentatge o contingut gras la llet pot ser SENCERA, que és aquella que conserva tot el contingut en greix i que representa un mínim del 3% de greix. La llet DESNATADA o semidescremada, que n’és aquella que se n’ha eliminat parcialment el contingut en greix, i li queda entre l’1,5 i l’1,8%. Això es tradueix en un sabor menys intens i en pèrdua de part de les vitamines liposolubles. I, finalment, la llet DESNATADA o descremada que és aquella en què s’ha reduït la matèria grassa fins a una quantitat inferior al 0,3%, amb tot el que aquesta reducció comporta, és a dir, sabor menys intens i disminució del contingut en vitamines liposolubles.

Segons la presentació física la llet pot ser líquida (que és la major part de la llet que es consumeix), llet evaporada o concentrada, llet condensada o llet en pols. Segons el procés tèrmic de conservació, la llet es comercialitza de tres maneres diferents.

La llet PASTEURITZADA, per tal d’eliminar els bacteris. Hi ha diferents maneres de fer la pasteurització tot i que en l’actualitat la més utilitzada és la pasteurització HTST, sigles inicials de l’anglès high temperatures short time, i que és quan la llet se sotmet a un mínim de 72 °C durant 15 segons per tal d’eliminar els gèrmens. La llet ESTERILITZADA, que amb la mateixa finalitat que la pasteuritzada d’eliminar els bacteris se sotmet a temperatures de 120 °C durant uns 15 minuts. I la llet UHT en què el tractament d’esterilització UHT (ultra-high temperature) es fa a 135 °C durant almenys 1 segon i després es fa un refredament ràpid.

Segons l’enriquiment o modificació la llet pot ser: amb aromes o estimulants afegits, enriquida amb minerals i vitamines, baixa en lactosa i llet infantil o llet maternitzada.

VERITAT o FALS

El “dejuni intermitent” és un tipus de dieta.

FALS. Hauríem de parlar més aviat d’una estratègia nutricional que no pas d’una dieta pròpiament dita. El dejuni intermitent consisteix a limitar i concentrar les hores en què s’ingereix menjar. Entre totes les fórmules i dietes que sorgeixen amb freqüència per ajudar a perdre pes, una que cada vegada està més de moda és el dejuni intermitent. Però com en tot canvi en l’alimentació, cal tenir en compte algunes claus perquè aquesta pràctica no es giri en contra i resulti perjudicial.

Amb aquesta estratègia, els àpats es fan en períodes d’entre 8 i 12 hores, i es dejuna la resta del dia. Ajuda a perdre pes perquè es restringeixen els àpats a un període de temps, i així disminueix la ingesta. Però perquè aquesta estratègia sigui efectiva, la persona que la segueixi ha de canviar els seus hàbits alimentaris.

Per seguir aquest mètode el més segur és fer-ho sota la supervisió d’un professional de la nutrició que controli que els hàbits que se segueixen són saludables. A banda d’això, el millor és començar amb períodes de dejuni més curts, perquè el cos es vagi acostumant. És a dir, no és gens recomanable llançar-se de cop a dejunis de 16 hores i procurar que la dieta sigui variada. Els beneficis d’aquest mètode dietètic es donen precisament per la millora dels hàbits en general. És un error bastant habitual ingerir en aquest dejuni intermitent les mateixes calories que en un dia sencer.

L’estrès i l’ansietat per arribar al proper àpat són algunes de les dificultats que pot suposar aquesta estratègia nutricional. Per això, és un mètode poc recomanable per a persones que han patit trastorns alimentaris, persones amb tendència a l’ansietat o la depressió, o fins i tot persones amb migranyes.

LA XIFRA

Un estudi sobre els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular ha constatat que les persones que segueixen una dieta mediterrània amb oli d’oliva verge extra perden predomini enfront d’aquelles que prenen altres dietes baixes en greix.

Els experts recomanen una ingesta diària d’uns 40 mil·lilitres d’oli d’oliva al dia per aconseguir tots els efectes beneficiosos d’aquest aliment. I l’Agència Europea de Seguretat Alimentària recomana un consum mínim de 25 ml al dia per tal de poder-se beneficiar dels efectes saludables dels polifenols que conté l’oli d’oliva verge extra.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close