14.3 C
Amposta

El front marítim de la Ràpita pren protagonisme en la tercera edició d’Orígens

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

La tercera edició d’Orígens portarà als carrers del barri mariner de la Ràpita més de 80 activitats en les quals participen un total de 45 entitats del municipi durant els pròxims 11, 12 i 13 d’octubre. Orígens és un esdeveniment cultural que escenifica les tradicions i les arrels marineres i pageses de la Ràpita. Gràcies a la gran participació dels veïns i veïnes del municipi, el barri del Xicago recupera per un cap de setmana l’ambient que es vivia als mateixos als inicis del segle XX, època de més creixement de la vil·la de la Ràpita.

Després de consolidar els principals escenaris d’Orígens al barri mariner durant les primeres edicions de 2017 i 2018, l’organització trasllada gran part de la programació al front marítim. El port i la platja guanyen protagonisme amb activitats i demostracions d’oficis ja desapareguts. En aquest sentit la principal novetat és la demostració del funcionament de l’art de pesca tradicional del ‘rossegall’. Es tracta d’una xarxa d’arrossegament pròpia de la Mar de l’Ebre que era estirada per pescadors els quals se submergien mig cos dins el mar.

La calada del rossegall tindrà lloc el diumenge 13 d’octubre, a la platja del Garbí, i consistirà en una demostració a càrrec de 14 mariners (set per cada banda) de com funcionava aquesta art de pesca desapareguda als anys 60. “Avui en dia és una art de pesca desaparegut però el tornem a fer per a reivindicar-lo i per a que els més menuts puguin conèixer què era”, ha explicat el regidor d’Identitat Rafa Balagué, durant la presentació del programa d’Orígens aquest dijous.

Altres activitats destacades que es desenvoluparan al front marítim serà la II Regata de muletes (en la que sortida serà a toc de corn marí), la visita del pailebot Santa Eulàlia, l’arribada del peix i la posterior subhasta cantada, i la concentració de vuit embarcacions de vela llatina.

Més participació

El gruix de les activitats d’Orígens, però, es concentren al barri del Xicago, amb demostracions d’oficis, jocs tradicionals, ballades, actuacions, concursos, tallers o presentacions literàries. Com a plats forts nocturns d’aquesta edició d’Orígens destaquem l’espectacle de jotes de divendres amb la participació de 3 rondalles i 5 cantadors, acompanyats pels balladors de l’Esbart Dansaire rapitenc; el gran espectacle de cabaret a la plaça del Museu el dissabte; i el concert de Jonatan Penalba a la clausura, el diumenge al vespre.

En l’apartat gastronòmic, augmenta la participació de restaurants i bars que ofereixen menús i tapes especials amb motiu d’Orígens, amb un total de 9 restaurants i 10 bars. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha posat de relleu l’enorme participació del poble rapitenc i del teixit comercial, tal com es va veure en les dues primeres edicions. “Orígens té l’escenari principal al barri del Xicago però s’acaba convertint en una taca d’oli al poble perquè els comerços, els restaurants i els bars s’aboquen”, ha destacat Caparrós.

També s’arribarà a la xifra de 10 tavernes d’entitats que organitzen activitats i que a més ofereixen servei de beguda i menjar amb plats típics de la cuina pagesa i marinera.Totes les tavernes treballen amb plats i coberts compostables i gots reutilitzables, un fet que aporta valor afegit a Orígens.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

La Tonyina Roja Balfegó visita més de 180 restaurants catalans

Més de 650 restaurants de tota la geografia espanyola participen, des de demà i fins al 26 de juliol, a les Jornades de la...

Finalitza el Casal Jove d’Estiu de Gandesa amb la participació de 87 joves de la Terra Alta

Ahir va finalitzar el Casal Jove d’Estiu que el Consell Comarcal de la Terra Alta ha organitzat durant tres dies –del 8 al 10...

UP i Som impulsen arrels, el primer mercar de pagès en xarxa a Catalunya

Unió de Pagesos, amb el directori web pagesiaacasa.cat, iniciat l'abril passat, s'uneix amb Som per impulsar Arrels, el primer mercat de pagès en xarxa...

“Sarabastall i polseguina”, un llibre que explica com va ser la Guerra Civil a Tortosa a partir de 38 testimonis

“Sarabastall i polseguina: testimonis de la Guerra Civil a Tortosa” és el títol del llibre que acaba de publicar Toni Royo Aspa, amb l’objectiu...

Els contactes del brot d’Alcanar han donat negatiu en les proves del coronavirus

Tots els joves d'Alcanar que des de fa dies estan confinats per haver estat en contacte directe amb dos positius per coronavirus han donat...
- Anunci -
- Anunci -