14.3 C
Amposta

El consum d’aigua del CAT del juliol és el més alt dels últims deu anys

L'ús d'aigua de l'Ebre creix un 10% respecte la mitjana dels mesos de juliol de la darrera dècada

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El consum d’aigua subministrada pel Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) durant el juliol ha estat el més alt d’aquest mes dels últims deu anys. Segons dades facilitades pel CAT, els 71 ajuntaments i 25 empreses del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre que en formen part han incrementat la seva demanda un 10% respecte la mitjana dels mesos de juliol de la darrera dècada, fins als més de 8 hm3. El president del consorci, Joan Alginet, ha destacat que són unes xifres una mica superiors a les del 2017, però que no arriben al rècord que es va registrar l’any 2007. Amb tot, ha remarcat que la conca hidrogràfica de l’Ebre es troba en una situació de “normalitat” i que a dia d’avui no hi ha risc de desabastiment.

Alginet ha indicat que l’increment en els consums ha vingut tant per part dels municipis com de la indústria. A causa de la sequera alguns consistoris han activat les “dotacions de reserva” que tenen del CAT, ja que els seus recursos propis procedents de pous o aqüífers s’han esgotat o es troben en nivells baixos. Aquestes dotacions de reserva són uns recursos extraordinaris fixats prèviament als quals hi poden accedir en moments puntuals.

Un exemple és Reus, que si habitualment s’abasteix en un 60% d’aigua de l’Ebre, en els darrers dies ha incrementat la seva dependència fins al 90% per “la prolongada falta de pluges que està afectant les fonts de proveïment que són pròpies de la ciutat”, tal com ha reconegut el consistori. “Està sent un estiu molt complex, amb temperatures molt altes i això facilita un consum més elevat del que és habitual”, ha dit el president del consorci. A les piscines i segones residències, també s’hi ha de sumar l’increment del turisme que fa que algunes localitats incrementin molt la població.

Alhora, Alginet ha explicat que “la indústria també està sent responsable” de l’increment del consum d’aigua, ja que ha tornat a nivells de producció similars als d’abans de la pandèmia. Del total del consum del CAT, un 63% correspon als municipis i el 37% a la indústria. Amb tot, ha destacat “l’esforç” que fan les grans empreses i alguns ajuntaments per apostar per la regeneració d’aigua. “Els grans municipis han de planificar una política hidràulica que tingui en compte les necessitats perquè aquestes situacions -de sequera- no seran esporàdiques”, ha assenyalat. També ha defensat que la captació que es fa de l’Ebre “és sostenible” i que no se supera cap límit fixat per les administracions.

Així, ha fet una crida a un consum responsable perquè si bé a la conca de l’Ebre la situació és de normalitat “l’aigua no és un recurs infinit”. De tota manera, ha indicat que ha de ser cada ajuntament el que determini si ha de prendre mesures per limitar el consum d’aigua, tant propi com de la població, en funció de les seves reserves.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -