14.3 C
Amposta

El compromís de les empreses en la lluita contra el canvi climàtic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La lluita contra el canvi climàtic exigeix polítiques públiques efectives i aliances entre les administracions, les empreses, les organitzacions de la societat civil i el conjunt de la ciutadania per avançar conjuntament cap al desenvolupament sostenible. L’increment dels gasos d’efecte hivernacle (GEH) a causa de l’activitat humana, que majoritàriament es relaciona amb el consum de combustibles fòssils, és avui en dia un dels principals reptes als quals s’enfronta la humanitat. La reducció de les emissions d’aquests gasos —especialment, de diòxid de carboni— ha esdevingut un objectiu prioritari en qualsevol política ambiental i hauria de ser-ho també en el conjunt de les activitats econòmiques.

Entre les mesures que posa en marxa l’Administració Pública està el reconeixement i l’acreditació de pràctiques medi ambientals alineades amb els objectius de reducció dels GEH. Les empreses que s’adhereixen a aquests plans de lluita contra el canvi climàtic veuen reconegut el seu esforç i contribueixen a conscienciar a la ciutadania sobre la importància d’encarar el repte de la sostenibilitat.

En aquesta línia, la Generalitat de Catalunya va posar en marxa, l’any 2010, el Programa d’Acords Voluntaris per la reducció de les emissions de GEH. La iniciativa va sorgir de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Les organitzacions que s’adhereixen a aquest acord voluntari es comprometen tant a fer un seguiment de les seves emissions de GEH com a implantar anualment mesures destinades a reduir-les.

Recentment a SOREA hem completat l’adhesió de totes les nostres activitats i instal·lacions a aquest programa. Una adhesió que vam iniciar l’any 2016 i que respon al compromís amb la gestió sostenible de les nostres activitats. La gestió d’un recurs escàs com l’aigua ens ha mogut sempre a gestionar de forma eficient les infraestructures del cicle integral de l’aigua, per evitar malbaratar-la i preservar així un recurs tan necessari per a la vida. Però aquesta gestió sostenible té múltiples vessants, també la reducció de la nostra petjada de carboni. Amb aquest objectiu, hem calculat l’impacte de les nostres activitats en les emissions de GEH i hem establert un pla per reduir-les. Però, la nostra gestió ha anat més enllà. I és que avui dia les activitats de Sant Cugat del Vallès i de Sant Pere de Ribes han aconseguit ser neutres en la seva petjada de carboni. Un cop implementades les mesures de reducció, s’han compensat les tones de CO2 emeses amb l’adquisició de crèdits de carboni vinculats a projectes de caràcter social a Catalunya.

“Potser no semblen magnituds espectaculars però entre tots hem assolit diverses fites vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible”

En altres activitats també hem assolit una reducció les emissions de CO2. Majoritàriament, gràcies al consum d’energia amb garanties d’origen (produïda a partir de fonts renovables), a la implantació de la mobilitat sostenible, juntament amb iniciatives d’eficiència energètica i la generació simultània de calor i electricitat a les nostres instal·lacions, que ens va permet rereduir les emissions en més de 21.000 tones de CO2 l’any 2018, l’equivalent a la capacitat d’absorbir diòxid de carboni de 42.000 arbres autòctons mediterranis.

Però a més, aquest any hem volgut comprometre a la ciutadania en aquesta lluita que és per un objectiu comú, garantir la salut del planeta per a les generacions futures. I ho hem fet llançant la campanya Els boscos vius i la correspondència digital. Avui dia pràcticament el 30% dels usuaris de la companyia s’han passat a la correspondència digital. Gràcies al seu gest, evitem emetre 24.500 kg de CO2/any i estalviem 15.300 m3 d’aigua/any, l’equivalent a 6 piscines olímpiques. A més, l’estalvi econòmic obtingut amb la campanya l’hem destinat al Programa de Pobresa Energètica de la Creu Roja, de manera que les 29.000 persones que han decidit enguany digitalitzar-se han fet un important gest per la sostenibilitat social. Potser no semblen magnituds espectaculars però entre tots hem assolit diverses fites vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Hem contribuït al primer ODS -Fi de la Pobresa- fent una donació a la Creu Roja per ajudar les llars vulnerables; a l’ODS 9 –Indústria, innovació i infraestructura- interactuant amb els usuaris mitjançant la digitalització i la innovació; també hem estalviat aigua –ODS 6 d’Aigua neta i sanejament-, hem reduït les emissions de diòxid de carboni, contribuint així a l’ODS 13 d’Acció pel clima. Finalment, hem teixit aliances amb la ciutadania i la Creu Roja per assolir el desenvolupament sostenible, que és precisament el que promou l’objectiu 17. Aquest és només un senzill exemple de com entre tots podem contribuir al compliment dels ODS.

Per això, a SOREA seguirem treballant amb perseverança, convenciment i sense perdre cap oportunitat per la sostenibilitat del planeta trobant fórmules per millorar els nostres processos però també per comprometre a la ciutadania.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -