14.3 C
Amposta

El CatSalut es compromet a garantir la gratuïtat del tractament de la malaltia de pell de papallona

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Servei Català de la Salut (CatSalut) preveu iniciar a l’abril un procés per tal que, a partir d’aquest any, les persones afectades per l’epidermòlisi ampular congènita –més coneguda com a pell de papallona- tinguin un accés gratuït, equitatiu i de qualitat al tractament d’aquesta malaltia, reconeguda com a minoritària.

L’epidermòlisi ampul·lar congènita és una malaltia cutània d’origen genètic, poc freqüent i de caràcter crònic, i que s’estima afecta a unes 60 persones a Catalunya, en diferents graus de severitat. Es caracteritza per l’aparició d’ampolles o vesícules a la pell o a les membranes mucoses només per simple fricció o traumatisme. Les persones afectades requereixen l’ús diari i constant de medicaments tòpics i productes sanitaris -tant per tractar els símptomes com per a prevenir i tractar les infeccions-, l’accés als quals varia en funció del tipus de productes.

Fins ara, en l’àmbit del CatSalut, aquests pacients obtenen el material a través de les cures que se’ls fan o a través de la recepta mèdica dispensada en les farmàcies, fent-se càrrec del cost vinculat al copagament dels medicaments i productes sanitaris finançats o del cost total dels no finançats.

La culminació d’un nou model de tractament

El CatSalut, però, ha treballat en un nou model per a l’accés, la prescripció, la dispensació, el seguiment i la facturació d’aquest tractament. El nou model es posarà en pràctica a través d’una prova pilot d’un any de durada, que serà avaluada per una comissió experta i durant la qual es testejaran els circuits establerts, per garantir que:

  • Tindran accés a aquest nou model totes les persones amb targeta sanitària i diagnosticades d’epidermòlisi ampul·lar congènita per un professional de dermatologia del SISCAT.
  • La prestació inclourà medicaments tòpics i productes sanitaris utilitzats per al tractament ambulatori, tant inclosos com no inclosos en el finançament del sistema nacional de salut.
  • La prescripció es farà des de l’hospital de proximitat a la residència del pacient, a través d’ordre mèdica; la dispensació seguirà periodicitat preferentment mensual.

L’inici de la prova pilot per desplegar el nou model es donarà quan el CatSalut signi, en les properes setmanes, la resolució pertinent, orientada a consolidar el seu compromís per garantir la gratuïtat d’aquest tractament.

En ocasions, l’accés al material de cures que necessiten els pacients és dificultós, fins al punt que pot arribar a costar fins a 2.000 € mensuals en les formes més severes de la patologia.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat de totes aquestes novetats a un grup de familiars i pacients de l’associació Debra, afectats amb aquesta malaltia, amb qui s’ha reunit aquest matí.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -