14.3 C
Amposta

Després de 15 anys, Carlos Roig dimiteix per “manca de suport” de la direcció d’Unió de Pagesos

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

D.T.- Després de més de quinze anys en el càrrec, el responsable nacional dels cítrics de la Unió de Pagesos (UP), el canareu Carlos Roig, anuncia que dimiteix per la manca de suport de la direcció del sindicat. En declaracions a l’ACN, Roig s’ha mostrat especialment crític per la que, considera, escassa capacitat de reacció de la cúpula d’UP a l’hora de buscar solucions a la greu crisi que castiga des de l’inici d’aquesta campanya els productors citrícoles ebrencs amb les importacions massives de fruita de l’Àfrica del Sud a preus irrisoris. Però la gota que ha fet vessar el got, assegura, ha arribat durant els últims dies: ni Roig ni els membres de la sectorial van ser informats ni convocats a una reunió a Alcanar sobre el futur dels cítrics amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a la qual sí que va assistir un membre de la Comissió Permanent Nacional del sindicat. “Nosaltres ja no comptem per a res”, ha lamentat.

“Segurament tindrem la crisi més greu durant els últims 25 anys al sector, amb preus irrisoris, serà una campanya en la qual batrem tots els rècords negatius. Des de la sectorial veiem, en aquests moments, molt poc suport per part de la Permanent nacional d’Unió de Pagesos i l’administració competent en la matèria. No acaben d’arrancar ni creure’s la problemàtica que tenim”, afirma amb rotunditat Roig, que formalitzarà la seva renúncia al càrrec durant els pròxims dies. Reconeix que, durant els últims mesos, “el sindicat potser ja té clar que tenim un greu problema, però li ha costat molt d’acceptar i assimilar” la seva magnitud.

Tot plegat, assegura, s’ha de situar dins d’un context de desatenció per part dels dirigents d’Unió de Pagesos a bona part de l’estructura agrària del territori, de la qual només se salvaria el sector arrossaire. “A les Terres de l’Ebre hi ha tres sectors agrícoles molt importants: l’arròs, l’oliva i el cítric. Un està molt primat per les ajudes econòmiques de la PAC i dos que no estan tan primats ni tenen el suport del sindicat ni de l’administració que els correspon”, ha criticat. “Els ha estat molt més fàcil assimilar el problema de la fruita seca o de la fruita amb os que el nostre”, puntualitza.

A més, l’origen del problema intern, afegeix, té arrels d’origen polític i organitzatiu, especialment arran dels resultats de l’últim congrés del sindicat el passat 2016 a Igualada, que segons Roig va acabar “mal tancat”. El responsable nacional dels cítrics durant els últims lustres ha revelat que ja fa uns mesos va posar sobre la taula la seva dimissió però, finalment, va reconsiderar la decisió. Va ser a principis d’aquesta campanya, després dels forts aiguats d’octubre i d’assumir, des de la sectorial dels cítrics, la possible dimensió de la crisi per les importacions.

“Es va apropar un membre de la Permanent Nacional, que representa els sectors vegetals –Rafel Verdiell-, i ens va dir que no: que el sector havia de tirar endavant, que era independent i lliure de fer el que crèiem convenient amb acord dels seus membres”, ha relatat. Reconeix que, a partir d’aquell moment, les relacions amb la direcció territorial i nacional van experimentar una relativa milloria, organitzant reunions, parlant amb els mitjans de comunicació i demanant mesures a l’administració per resoldre la crisi.

Desautoritzat per la direcció

Durant els últims dies, aquest clima d’entesa intern s’ha trencat, segons Roig, que acusa la direcció de desautoritzar-lo. “Han hagut reunions i accions que ens han sorprès molt, deixant-me a mi fora de joc”, sosté. Particularment, precisa, arran de la convocatòria el passat divendres d’una reunió a Alcanar de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, amb representants de l’Ajuntament, dels productors i organitzacions agràries per abordar la crisi dels cítrics que no va ser comunicada ni a la qual es va convidar Roig o cap dels membres de la sectorial. Per contra, sí que hi va assistir el responsable de sectors vegetals de la Permanent representant el sindicat.

Assegura que les converses posteriors per demanar explicacions al mateix Verdiell no van permetre resoldre el problema i la desconfiança amb la Permanent s’ha reobert de forma profunda. “Crec que ja no hi ha forma de recompondre això. No és normal que un membre del sindicat assisteixi sense que hi estiguin els que havíem d’estar i que després emetin una nota de premsa que no fa el mateix sector”, reflexiona Roig, molest també pel fet que el sindicat valori als mitjans de comunicació qüestions relacionades amb els cítrics sense que, per primer cop durant els últims anys, la sectorial hagi elaborat o tingut coneixement del seu contingut. Tot i que de moment han decidit quedar-se, no descarta que la resta de membres de la sectorial puguin seguir el seu camí en els pròxims mesos.

Conflictes en altres sectors

El cas dels cítrics, remarca, no és l’únic conflicte intern que el sindicat té obert entre les sectorials arreu de Catalunya. “El sector de l’oli, que enguany ha tingut un problema de producció i preui molt greu, que potser està tan malament o més que nosaltres, un conreu molt important a l’Ebre, que des de fa temps no té responsable de sector en l’àmbit nacional., Des de dalt no hi ha intenció de proposar mesures correctores perquè el sector tiri endavant”, raona.

En paral·lel, reitera Roig l'”abandonament” que les Terres de l’Ebre pateixen per part de la direcció d’Unió de Pagesos des de l’últim congrés. També es mostra sorprès davant de les informacions que han vinculat els últims dies el coordinador territorial del sindicat, Hilari Curto, amb problemes de gestió a la Cooperativa Olivarera del Baix Ebre, pels quals ha estat denunciat al jutjat. Una situació que no ha tingut repercussions internes, apunta, a diferència de l’expedient obert, amb suspensió de càrrec, a un coordinador comarcal per la seva opinió sobre una jornada de la PAC organitzada per Unió de Pagesos. “El tema de lliberta d’expressió, d’opinió , democràcia i independència al sindicat està cada dia més lluny. Està tirant endarrere els drets i llibertats dels sindicalistes”, tanca.

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -