14.3 C
Amposta

Denuncien els dos propietaris d’un desballestament de l’Aldea per diverses irregularitats

Investiguen els dos propietaris per no fer un tractament adequat dels gasos fluorats dels aires condicionats dels vehicles i també els hi van interposar 13 denúncies per infraccions administratives per altres irregularitats

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Seprona de la Guàrdia Civil ha obert diligències d’investigació penal a un centre de desballestament de l’Aldea (Baix Ebre) per suposats delictes contra els recursos naturals i el medi ambient.

La investigació va començar fa mesos, i va finalitzar amb l’emissió d’un peritatge oficial, que va evidenciar una gestió deficient tant en l’àmbit físic com documental, dels gasos fluorats utilitzats per al funcionament dels aires condicionats dels vehicles. Des de l’inici, els agents va obtenir indicis suficients per pensar que hi havia un desfasament entre la quantitat de gasos declarats als documents i els que efectivament havien estat extrets.

D’aquesta manera, es va optar per demanar el suport de la Unitat Central Operativa Mediambiental (UCOMA), que el Seprona té com a òrgan tecnocientífic especialitzat per calcular millor l’impacte d’aquesta conducta irregular. Aquest peritatge va concloure que s’havien produït unes emissions directes de gasos a l’atmosfera, al voltant de 2.500 tones de CO₂ i que, en la majoria dels casos, el protocol d’extracció de gasos fluorats havia estat inexistent.

La tasca de descontaminació dels vehicles exigeix un protocol específic pel qual els automòbils han de quedar lliures de tota mena de fluids. Segons marca la normativa, al final de la vida útil d’un vehicle, és obligació del desballestament recuperar els gasos acumulats a les bombones per emmagatzemar-lo i comunicar-ho a l’autoritat competent en matèria de residus, tant la quantitat recuperada com la destinació i gestió que es realitza dels residus.

Com a conseqüència, es van obrir diligències penals i s’investiga dues persones, els dos propietaris de l’establiment, per presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. Les diligències van ser lliurades al jutjat en funcions de guàrdia de Tortosa.

Les emissions dels gasos existents als sistemes d’aire condicionat poden afectar greument la capa d’ozó i augmenten la quantitat de CO₂ emesa a l’atmosfera, fet que afavoreix l’escalfament global. Per això tenen la condició de residu perillós i s’exigeix, per normativa, un protocol en el tractament i l’extracció.

La Guàrdia Civil al desballestament de l’Aldea

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -