NotíciesOpinió

Del Long Play a Sudàfrica, la fi d’una època a Alcanar

Aquesta vegada per molt que preguin a la Verge del Remei, ho tenen molt magre

Els anys 50 de la passada centúria, unes fortes gelades varen malmetre les oliveres d’una part del Montsià. Llavors molts pagesos, sobretot, a la ciutat d’Alcanar, aprofitaren per canviar de cultiu, arrencant les oliveres mortes pel fred i les substituïren per tarongers i clementines. Fou la seva sort, una llarga època de prosperitat i riquesa envaí la població d’Alcanar. Els diners corrien amb molta facilitat, les finques de cítrics s’expandien exponencialment, era la època daurada dels cítrics mediterranis.

Era tal el moviment que existia en aquesta ciutat que fins i tot podien presumir d’una gran discoteca i de diversos pubs de moda. La discoteca era la mítica Long Play, la qual, perdurà oberta vàries dècades. Lloc de trobada dels diumenges la tarda de tota la joventut de la comarca del Montsià i Maestrat. Tardes inoblidables d’amors esporàdics, dels primers  cubates i música disco. Molta música pop britànica, sobretot aquella cançó de Tina Cousin anomenada ‘Pray’.

Aquella època daurada dels cítrics mediterranis durà fins ben entrat el S.XXI. Tanmateix, darrerament li han donat l’estocada de la mort. Doncs resulta que la Unió Europea, aquella institució que paguem entre tots nosaltres, va signar un acord de lliure comerç amb Sudàfrica per poder importar tones i tones de cítrics, sense mirar les conseqüències que comportaria aquest acord a una part dels seus agricultors. El resultat ha estat, simplement, terrible. Han enviat a la completa roïna a una part dels productors de cítrics. I és que, aquesta vegada per molt que preguin a la Verge del Remei, ho tenen molt magre. Aquest cop, les oracions no serviran per res.

Batiste Forcadell

Des de la República dels Alfacs

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close