14.3 C
Amposta

Debat Constituent presenta a Tortosa 80 preguntes per portar-les a debat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

En el marc de la primera jornada formativa del Debat Constituent celebrada aquest dissabte, 14 de setembre a Tortosa, amb la participació de prop de 200 persones sobre territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques, s’han presentat les preguntes que centraran els Debats Ciutadans participatius a partir del mes de novembre.

Aquestes preguntes, un total de 80, tenen per objectiu elaborar i sistematitzar, a partir de la participació ciutadana, unes bases constitucionals per al futur polític de Catalunya que, com a societat civil, puguin ser lliurades als representants polítics sol·licitant-los que convoquin una Assemblea o Parlament Constituent.

L’elaboració d’aquestes preguntes no s’ha fet seguint, principalment, criteris de tècnica constitucional pura sinó a partir d’aquelles temàtiques i debats que diferents organitzacions i entitats de la societat civil catalana han plantejat com a necessaris d’abordar a l’hora de discutir el contingut d’una Constitució.

Tenint en compte aquestes temàtiques de discussió plantejades, la redacció i selecció de preguntes s’ha realitzat seguint la combinació de tres premisses: la de la integralitat, la del desacord i la de la progressivitat o no regressió.

– La premissa de la integralitat: s’han formulat i inclòs preguntes que abarquen la totalitat d’aspectes i parts d’una Constitució.

– La premissa del desacord: En el model de societats democràtiques com la nostra ,les institucions i drets tenen una dimensió en la que existeix un consens general. Seria absurd preguntar si “cal reconèixer el dret a la llibertat d’expressió?”, o si “cal que existeixi un Govern?”. I una altra dimensió en la que existeixen desacords: “cal permetre, d’acord amb la llibertat d’expressió, que es puguin manifestar públicament opinions racistes o homòfobes?, “El Govern s’ha de regir per un sistema parlamentari o presidencialista?”. Tenint en compte que és en aquesta segona dimensió on es dona el debat públic i no en la primera, només es formulen preguntes que es mouen en la dimensió del desacord, donant per descomptat que una Constitució hauria d’incorporar les qüestions on existeix un consens general.

– La premissa de la progressivitat o no regressió: considerem que aquelles institucions i drets democràtics aconseguides fruit d’anys de lluita social no poden ser reversibles. Per això, la formulació de les preguntes es fa sempre amb la intenció d’evitar que del procés participatiu en sorgeixin directrius que impliquin un retrocés en el gaudi d’aquestes. No es formulen preguntes com per exemple, “Cal reconèixer la pena de mort?”, ja que els drets i institucions democràtiques no son qüestionables i l’objectiu d’un procés participatiu no pot ser retrocedir sinó avançar.

El formulari de preguntes que s’ha presentat avui no és una proposta 100% tancada. S’hi podran incorporar noves preguntes que puguin sorgir en el marc de les 7 jornades formatives que es duen a terme durant el setembre i octubre. A més, el formulari definitiu de preguntes per als Debats Ciutadans participatius que començaran el mes de novembre, comptarà amb opcions obertes de resposta i la possibilitat de proposar nous temes.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -