14.3 C
Amposta

Com demano la baixa si tinc símptomes compatibles amb la Covid-19?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Salut ha posat en marxa un mecanisme perquè les persones que tinguin símptomes compatibles amb la Covid-19 i considerin que necessiten la baixa laboral puguin tramitar-la telemàticament sense anar al Centre d’Atenció Primària (CAP). Aquest sistema pretén descongestionar els CAP en un context d’augment de contagis, en què les baixes per insuficiència respiratòria aguda s’han incrementat un 84,5%.

Unes 2.260 persones han demanat aquesta baixa automàtica des del migdia d’aquest dimecres i fins aquest matí, segons ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, als Matins de TV3. Argimon ha assegurat que pot entendre les pors expressades per les patronals, però ha reivindicat que la baixa que s’ha posat en marxa és “normal dins d’una relació de confiança”. De fet, no ha descartat instaurar un sistema similar en algunes situacions com malalties cròniques que generen baixes cícliques.

De moment, el sistema per obtenir la baixa automàtica és temporal i la previsió és que estigui habilitat durant el juliol i l’agost. En tot cas, una persona només el podrà fer servir un cop.

Si tens símptomes compatibles amb la Covid-19, com poden ser tos, malestar general o febre, i consideres que no pots anar a treballar, has de demanar la baixa fent una descripció dels símptomes que tens. L’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) revisarà la sol·licitud i, en cas d’avalar-lo, emetrà una baixa de cinc dies.

  • On s’ha de demanar?

La baixa es pot tramitar a través de dues possibles vies: La Meva Salut o al teu CAP a Cita Salut. A partir d’aquest dimecres, en accedir a La Meva Salut apareix una nova funcionalitat, la de baixa per simptomatologia compatible amb la covid. Accedint-hi, hi ha un formulari on he de detallar per escrit els símptomes que tens.

  • És necessari acreditar el positiu per Covid-19?

No, la baixa es tramita indistintament de si tens un test positiu o no. Malgrat això, no es donarà la baixa si el pacient només detalla que té un test positiu, sinó que ha de detallar com es troba. A més, el departament no trucarà als pacients, però sí que podria fer-ho el metge de capçalera, que rebrà la baixa i el formulari de la persona.

  • Si quan s’acaba la baixa (cinc dies després) encara et trobes malament, què cal fer?

Al cap de cinc dies, l’alta és automàtica, tanmateix si encara tens símptomes que t’impedeixen treballar, pots demanar prorrogar la baixa. La pròrroga, no obstant això, no es pot demanar telemàticament, sinó que s’haurà de demanar al metge de capçalera.

  • Es pot fer una baixa inferior a cinc dies?

Sí, si abans que passin els cinc dies sents que ja estàs recuperat, pots demanar l’alta.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -