14.3 C
Amposta

Balfegó rep com una “desagradable sorpresa” les recomanacions de Sanitat sobre consum de peix

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Grup tonyinaire Balfegó, el més important de Catalunya, ha rebut com una “desagradable sorpresa” les noves recomanacions de Sanitat sobre el consum de peix en nens i la proposta que s’eviti el peix blau, com la tonyina roja, fins als 10 anys. Balfegó ha reclamat els estudis científics en què es basen aquests consells perquè es contradiuen amb altres anàlisis internacionals, així com els que du a terme el seu departament de I+D –en mostres de més de 700 exemplars de tonyina roja-. L’empresa tonyinaire defensa que les seves mostres detecten nivells de mercuri a la tonyina roja “molt per sota” de les quantitats permeses i que s’ha ignorat el seleni, del qual és ric aquest peix blau, que el neutralitzen.

El Grup Balfegó insisteix que la tonyina roja, en ser rica en seleni, és altament beneficiosa per a la salut, ja que es tracta d’un microelement involucrat en processos antioxidants que també neutralitza l’efecte nociu del mercuri. Alguns exemplars tenen fins a 2,69 micrograms per gram, quatre cops que altres productes de pesca. “Parlem de productes que contenen mercuri, que efectivament en contenen perquè està a la mateixa natura i forma part de molts processos industrials que provoquen contaminació, que és com entra a la cadena alimentària. Però si no es té en compte la capacitat tòxica que pot arribar a tenir el mercuri amb la neutralització del seleni, no anem bé perquè hi ha un aspecte que no es té en compte i és també molt important”, ha defensat Begonya Melich, responsable d’I+D del Grup Balfegó.

La companyia lamenta que es “generin alarmes socials” abans de posar per damunt “d’altres consideracions” els principis científics i la investigació. “Si desaconselles un consum encara que sigui per un sector de la població molt concret, ja estàs creant una alarma i estàs limitant el consum d’aquell aliment i això té una repercussió important a les empreses que el comercialitzen. S’ha d’anar amb peus de plom abans de fer una recomanació d’aquestes”, ha criticat Melich.

Balfegó coneixia l’esborrany amb què estava treballant l’Agència Espanyola de Consum Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) però reclamen que s’especifiqui amb quins estudis i mostres s’ha treballat per recomanar que els menors de 10 anys no consumeix tonyina roja. “Estan parlant en tot moment que s’eviti el seu consum però el producte està complint la legislació europea i no sabem quantes mostres s’han analitzat ni la zona de pesca d’on eren, no tenim tota aquesta informació”, ha reclamat la responsable d’I+D de Balfegó.

El límit permès per al consum és d’1 mil·ligram per quilo de mercuri en una tonyina roja. A les mostres de Balfegó, la mitjana de 700 mostres és de 0,44 mil·ligrams per quilo. “No sabem si ho entenen com un contingut alt de mercuri o no però complim de sobra la legislació”, ha assenyalat Melich. L’empresa tonyinaire col·labora amb universitats i organismes, com l’IEO, per avançar en l’estudi científic d’aquesta espècie. Des del departament I+D treballen per iniciar un projecte per detallar el quocient de seleni i mercuri al seu producte per donar un valor de toxicitat més objectiu que no el contingut absolut que es coneix ara.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -