14.3 C
Amposta

Avui, Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -
  • Les  conseqüències físiques, intel·lectuals i de conducta en els trastorns de l’espectre alcohòlic fetal són prevenibles.
  • L’Agència de Salut Pública impulsa la prevenció del consum d’alcohol durant l’embaràs amb recomanacions clíniques en el marc del protocol de seguiment de l’embaràs.
  • L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció té un procediment específic per a famílies que volen adoptar en països amb elevat consum d’alcohol, fet que pot  suposar l’adopció d’un infant amb necessitats especials.

El consum d’alcohol durant l’embaràs pot tenir conseqüències físiques, intel·lectuals i de conducta irreversibles per al nadó. Els trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) es consideren la primera causa prevenible i no genètica de retard mental al món occidental. Les afectacions varien en funció de molts factors, com ara la predisposició genètica, la quantitat d’alcohol consumida i el moment del consum, etc. La manifestació més greu és l’anomenada síndrome alcohòlica fetal (SAF).

La prevalença de TEAF al món no és fàcil d’establir i no hi ha dades en la població autòctona de Catalunya. Alguns estudis, però, estableixen que a la població general entre 1 i 3 nascuts vius de cada 1.000 presenten TEAF i s’ha documentat que poden arribar a ser de 10 a 15 per cada 1.000 en algunes poblacions d’alt risc. A més a més, s’estima que 1 fetus de cada 67 exposats a l’alcohol naixerà amb SAF. Això vol dir que cada any neixen al món 119.000 nadons amb aquesta síndrome.

D’altra banda, cal recordar que els TEAF poden representar un problema rellevant de salut en infants adoptats procedents de determinats territoris. Un estudi amb infants adoptats de Rússia i Ucraïna a Catalunya, promogut per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, amb la col·laboració de l’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic i l’Hospital de Sant Joan de Déu, va establir que el 50 % d’aquests infants poden patir TEAF, i les seves famílies haver de conviure-hi. En concret, el 20,4 % presentaven la forma més greu, la síndrome alcohòlica fetal (SAF) i el 17,4 % la forma parcial. Aquestes dades són coincidents amb la prevalença del TEAF en infants d’orfenats russos, que és d’entre el 30 i el 70 % i amb les dades d’un estudi dut a terme a Suècia l’any 2010 que va trobar també una prevalença d’un 52 % de TEAF entre el col·lectiu d’infants adoptats procedents de països de l’Europa de l’Est.

No obstant això, se sap que en el nostre entorn es consumeix alcohol durant l’embaràs. Així, un estudi fet el 2015 va trobar que al voltant del 40 % de les dones va consumir alcohol durant el primer trimestre, i al voltant del 23 % i el 17 % en el segon i tercer respectivament. De forma  similar, el 2019, un altre estudi va trobar que almenys el 14,6 % de les dones embarassades deien haver consumit alcohol alguna vegada durant el període de gestació. Un estudi que determinava presència d’alcohol en cabells materns i en meconi va establir que fins al 40 % de les dones embarassades fan consum d’alcohol de risc en algun moment de l’embaràs.

Donada la prevalença i la rellevància d’aquests trastorns i les enormes repercussions que comporten, l’ASPCAT vol aprofitar la commemoració del dia Internacional per a la Prevenció dels TEAF per promoure la consciència sobre els riscos associats al consum d’alcohol durant la gestació i la importància de no consumir-ne. Cal que la població, els professionals i, sobretot, les dones embarassades i les seves parelles estiguin assabentats que l’alcohol és, amb diferència, la substància que més conseqüències negatives comporta al nadó i que, malgrat ser-ne legal el consum i la venda, no se’n poden banalitzar els riscos associats. En aquest sentit, s’ha elaborat una enquesta a partir de l’adaptació de les preguntes de l’estudi de Corrales-Gutierrez i col·laboradors per tal de promoure la reflexió al voltant d’aquests aspectes clau i rebre informació important

Així mateix, des de l’ASPCAT, a través del Servei Maternoinfantil i de la Sub-direcció General de Drogodependències, s’impulsa la prevenció del consum d’alcohol durant l’embaràs a partir de la implementació de recomanacions clíniques en el marc del protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya. Es treballa per la millora de la identificació precoç i l’atenció dels nens amb TEAF (o exposats a patir-ne) i a partir de la revisió del protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica (“Infància amb Salut”). En aquest context, està en marxa la formació a tots els professionals de Catalunya per tal de dotar-los d’eines preventives i per promoure un millor diagnòstic i atenció a les persones afectades i les seves famílies. El Departament de Salut elaborarà unes guies amb recomanacions per a un millor maneig dels nens amb TEAF per part de les famílies, els professionals d’ensenyament i els professionals de psiquiatria i psicologia.

D’altra banda, l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció té establert un procés específic d’informació, formació i valoració per a les famílies que es plantegen l’adopció d’infants provinents de països amb elevat consum d’alcohol i, per tant, treballa especialment el que podria suposar l’adopció d’un infant amb necessitats especials.

Redacció: F. T.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -