NotíciesSocietat

Arròs, sopes o iogurts: aliments comestibles passada la data de consum preferent

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) fa el llistat dels aliments que es poden menjar de manera segura un cop sobrepassada aquesta data

CCMA.-Segons l’OCU, no suposa cap conseqüència negativa fer servir aquests productes dies -o, en alguns casos, fins i tot, setmanes- després, però sempre que no estiguin oberts ni presentin senyals de deteriorament.

Això sí, poden tenir un gust o una textura pitjors de l’habitual.

Es poden consumir després de la data de consum preferent:

  • Iogurts
  • Pa de motlle
  • Patates fregides i fruita seca
  • Brioixeria i galetes
  • Refrescos i alcohol
  • Pastes, arrossos i llegums
  • Melmelada i mantega
  • Embotits i formatges adobats
  • Sopes i salses de sobre
  • Envasos de tomàquet

També hi ha aliments que no porten data de caducitat ni data de consum preferent perquè no estan obligats a fer-ho.

Alguns exemples són les begudes alcohòliques amb una graduació superior al 10%, la fruita i la verdura fresca, el pa i la brioixeria de consum en 24 hores, el vinagre, la sal, el sucre, etc. Això no vol dir que no es facin malbé amb el temps, però no estan obligats a portar una data de caducitat.

Les begudes alcohòliques, en alguns casos, sí que es fan malbé amb el pas del temps, encara que sigui amb anys, per la qual cosa algunes organitzacions de consumidors defensen que haurien de portar data de consum preferent.

Molts vins -lluny de millorar- empitjoren amb els anys i, encara que no suposi cap risc per a la salut, això resta molta qualitat al producte.

Fruites i verdures aprofitables

Pel que fa a les fruites i verdures, res millor que l’aspecte i l’olor per jutjar si es poden consumir.

L’OCU recomana intentar aprofitar-les, si no estan molt deteriorades. És important retirar les zones que estiguin una mica ennegrides. Cal treure un bon tros a tot el voltant d’almenys un centímetre. Sempre s’ha de descartar, si estan podrides o en mal estat.

Pel que fa a la carn i el peix, cal anar amb molt de compte, perquè són els aliments que poden crear més problemes. Són productes frescos amb poca durabilitat i cal ser curosos. Passada la data de caducitat marcada a la carn, el peix o el pollastre quan es compra en safates, s’ha d’evitar consumir-los, igual que el formatge fresc.

 

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close