14.3 C
Amposta

Argimon: “Hem retrocedit tres setmanes: cal restringir al màxim les reunions amb família i amics”

El secretari de Salut Pública també recorda a les empreses la importància de potenciar i repensar mesures efectives de prevenció de la COVID per a la tornada a l’activitat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat aquesta tarda en roda de premsa que la situació epidemiològica global de Catalunya per la COVID-19 ha empitjorat en les darreres tres setmanes i ha fet una clara crida a restringir tot el possible les interaccions socials, especialment en l’àmbit familiar i d’amistats, on els contagis són ara més comuns. “Demanar-ho és difícil, però cal pensar si aquestes reunions, normals i saludables altres anys, ho són en l’actual context, quan gran part del país està en un alt índex de rebrot”, ha indicat abans d’apuntar aquesta necessitat com a clau per arribar millor a la represa del curs escolar.

Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha afegit que els contagis intraescolars no seran relativament perillosos. “El risc està en trobades familiars, en reunions socials, en l’àmbit laboral”, ha reblat. D’altra banda, tant Argimon com Mendioroz han recordat a les empreses la importància de potenciar i repensar mesures efectives de prevenció per a la tornada a l’activitat, com ara fomentar el teletreball aprofitant l’expertesa generada durant el confinament, les entrades esglaonades, extremar les mesures d’higiene als centres de treball especialment als espais comuns, o la bona ventilació.

Finalment, Argimon ha subratllat la importància de fer els aïllaments, i en aquest sentit ha posat en valor que el 87% de les persones aïllades estiguin declarant fer bé la quarantena.

Valoració positiva dels cribratges fets fins ara

Durant la compareixença, s’ha fet un repàs de la situació epidemiològica del conjunt de Catalunya i s’han donat les últimes dades del territori. Argimon ha fet una valoració positiva dels cribratges duts a terme les últimes setmanes, ja que com indiquen les dades, aquest tipus d’actuacions permeten aplanar la corba de contagis.

Des de l’inici dels cribratges massius per detectar persones asimptomàtiques, s’han realitzat un total de 33.298 PCR. Els resultats presenten un 2,14 % de positivitat (711 casos). L’objectiu d’aquestes accions és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.

Fent focus en les dades dels últims cribratges finalitzats, destaca que a Ca n’OriachSabadell, el 18 i 19 d’agost, es van realitzar 1.230 PCR, de les quals 20 van ser positius (1,63 %). Amb els cribratges que es van fer també a Sabadell del 6 al 8 d’agost, s’han fet un total de 4.452 PCR amb un índex de positivitat del 1,59 % (71 casos).

Del 18 al 20 d’agost es van fer a Benifallet 648 PCR, de les quals 2 van ser positius (0,31 %). A Albesa es va fer una actuació el 20 d’agost. S’han realitzat 138 PCR, de les quals 15 han estat positius (11,2 %). Pel que fa a Balaguer, els dies 20 i 21 d’agost es van fer 361 PCR, dels quals el 14,40 % en resultat ser positius asimptomàtics (52 casos).

En el cas de Reus, on els cribratges han tingut lloc els dies 21, 22 i 24 d’agost, s’han realitzat 1.770 PCR, de les quals 23 han donat un resultat positiu (1,3 %).

Finalment a Granollers, es va fer un primer cribratge porta a porta amb un total de 108 PCR d’on s’han localitzat 5 positius (4,63 %). Els dies 21 i 22 i del 24 al 26 d’agost, en el cribratge massiu al CAP Sant Miquel s’han realitzat 2.374 PCR, dels quals 37 han donat positiu (1,56 %).

Pel que fa a altres cribratges massius que s’estan realitzant a altres poblacions de  Catalunya, cal destacar que a Les Franqueses del Vallès i a Canovelles, on avui s’acaba l’acció, s’han fet durant els dies 21 i 22 i del 24 al 26 d’agost un total de 2.379 i 3.139 PCR, respectivament.

També, des de divendres 21 d’agost i fins avui a les 19 h, està en funcionament a l’Hospitalet de Llobregat un cribratge massiu per detectar possibles contagis de COVID-19 entre els veïns residents als barris de Collblanc i la Torrassa, on s’han fet 1.149 PCR.  Al barri de Sant Ildefons de Cornellà, s’han fet 1.562 PCR entre els dies 24 i 26 d’agost. En aquest punt l’acció estarà activa fins el divendres 28 d’agost.

Per últim, ahir a Alcarràs també es va fer un cribratge massiu a 380 persones, els resultats de les quals s’estan analitzant i estaran disponibles en els propers dies.

 

Ampliació dels cribratges massius

A més, a partir del dilluns 31 d’agost, es fa un nou cribratge als barris de la Florida, Pubilla Cases i les Planes, de l’Hospitalet de Llobregat. El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Casal de Gent Gran de l’Hospitalet – La Florida (avinguda del Masnou, 50, l’Hospitalet de Llobregat). Aquest punt romandrà obert del dilluns 31 d’agost al divendres 4 de setembre, de 9 a 14 h, i de 15 a 19 hores.

En aquesta instal·lació, es recolliran mostres per fer una PCR a aquells veïns que hi acudeixin voluntàriament, i que siguin residents en algun d’aquests barris, tinguin entre 18 i 40 anys d’edat, estiguin asimptomàtics, i no s’hagin fet recentment una PCR per a la detecció del SARS-CoV-2.

Dilluns 31 s’iniciarà també un cribratge comunitari a Badalona, a unes zones concretes de les Àrees Bàsiques de Salut de Llefià i Gran Sol, dirigida específicament a la població de 15 a 40 anys, que és la franja d’edat on s’han detectat més casos. La població es podrà adreçar al seu CAP de referència –CAP Llefià i CAP Gran Sol–, on es muntaran els dispositius per a la realització de les proves PCR.

Les proves es duran a terme de 15 a 19h el proper dilluns, i de 10 a 14h i de 15 a 19h la resta de la setmana. Per evitar aglomeracions als centres, les PCR es prioritzaran per carrers, de manera que, en funció del carrer on es visqui, caldrà anar un dia o un altre a fer-se la prova. Properament s’informarà de la planificació dels carrers.

Aquest cribratge comunitari es completa amb una acció puntual que es durà a terme el divendres 28 i el dissabte 29, ens uns blocs de pisos concrets del barri de la Salut. Els residents d’aquests edificis seran informats de que professionals sanitaris aniran als seus edificis a fer les proves PCR in situ.

Per últim, dilluns també es posa en marxa a tres barris de Sant Boi de Llobregat un nou cribratge massiu. La iniciativa s’adreça a tots els veïns que tenen com a centre de referència el CAP Montclar (veïns dels barris de Marianao i Can Paulet i part del barri Centre).

El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Casal l’Olivera (plaça de Montserrat Roig, 1, Sant Boi de Llobregat). Aquest punt romandrà obert fins al divendres 4 de setembre, de 9 a 19 h.

En aquesta instal·lació, es recolliran mostres per fer una PCR a aquells veïns que hi acudeixin voluntàriament, i que siguin residents en algun d’aquests barris, siguin majors de 18 anys, estiguin asimptomàtics, i no s’hagin fet recentment una PCR per a la detecció del SARS-CoV-2.

Redacció – R. T.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -